Download Formula Book for Class 10 Maths and Science

CBSE Class 10 English Literature Reader Solutions Mrs. Packletide’s Tiger

Mrs. Packletide’s Tiger —By Saki
Quick Review

Mrs. Packletide, the main character of the story, once travelled in an airplane with Loona Bimberton, who talked of nothing else but the self-procured tiger skin. Mrs, Packletide got jealous and decided at that moment to kill a tiger and gift a tiger-claw brooch to Loona on her next birthday. For this, she even offered one thousand rupees to the villagers to arrange the shooting of a tiger, without much risk or exertion. The villagers were excited at the prospect of one thousand rupees and were ready to help her. The great night arrived when the killing was to be done. Mrs. Packletide, alongwith a paid companion, Miss Mebbin, crouched on a platform constructed specially for this on a tree. A goat was fastened as a bait for the tiger and everyone started waiting for the tiger. They had to wait for sometime and then they heard the footsteps of the tiger. Mrs. Packletide shot using her rifle and the tiger was dead. Everyone rejoiced over the killing, when they came down from the tree. Miss Mebbin drew Mrs. Packletide’s attention towards the bullet wound on the goat and not the tiger. Actually, the bullet from the rifle hit the goat which died instantly whereas the tiger being an old one, just succumbed to heart-failure at the mere sound of a bullet. Anyhow, Mrs. Packletide was everywhere on the pages of the weekly and she sent the tiger-claw brooch to Loona Bimberton also. As for Miss Mebbin, she never forgot about the bullet-injury on the goat for which Mrs. Packletide had to do something so that she didn’t give her away. She had to buy a weekertd cottage near Darking in which Louisa Mebbin lived happily.

Extract Based Choice Questions (3 marks each)

Q.1.The luncheon party she declined, there are limits beyond which repressed emotions become dangerous.  (Board Term-12012, Set 52)
(a) Who is ‘she’ here ?
(b) Which luncheon party is mentioned here ?
(c) Why did she decline to attend the party ?
Ans.(a) ‘She’ here is Loona Bimberton. 1
(b) It is the party that Mrs. Packletide wanted to throw in the honour of Loona Bimberton. 1
(c) She was jealous of Mrs. Packletide as she had been successful in killing a tiger. 1

Q.2.In a world, that is supposed to be chiefly swayed by hunger and by love, Mrs. Packletide was an exception, her movements and motive were largely governed by dislike of Loona Bimberton. (Board Term-12012, Set 50)
(a) How is the world chiefly swayed by ?
(b) How was Mrs. Packletide an exception ?
(c) How was Mrs. Packletide governed ?
Ans.(a) This world is swayed by hunger and love.
(b) She was neither swayed by love nor by hunger.
(c) All movements and motives of Mrs. Packletide were mostly governed by her dislike of Loona Bimberton.

Q.3.’Evidently, the wrong animal had been hit and the beast of prey had succumbed to heart-failure….’. (Board Term-12012, Set 38)
(a) What did Mrs. Packletide wanted to kill and why ?
(b) How did the two animals die ?
(c) How did Miss Louisa Mebbin take advantage of this situation ?
Ans. (a) Mrs. Packletide wished to shoot a tiger and get her pictures published. This was to prove herself superior to Loona Bimberton who had recently obtained a tiger-skin and couldn’t stop boasting about it.
• (b) The goat died of the gun shot. The tiger merely died of a heart failure caused by the sound of the gun shot.
(c) Louisa Mebbin blackmailed Mrs. Packletide into buying her the weekend cottage or else she would tell Loona Bimberton that it was not the tiger but a mere goat that Mrs. Packletide had shot.

Q. 4. Miss Mebbin had a protective elder sister like attitude towards money. (Board Term-12012, Set 36)
(a) Who was Miss Mebbin ?
(b) How did she adopt an elder sister like attitude ?
(c) How did she prove in the end that she was a money-minded lady ?
Ans. (a) Miss Mebbin was a paid companion of Mrs. Packletide.
(b) She was money-minded and saved each and every penny given to her as tips in same Moscow hotel.
(c) She blackmailed Mrs. Packletide and forced her to buy a cottage for herself.

Q. 5. How amused everyone would be if they knew what really happened ? (Board Term-12012, Set 37)
(a) Who is the speaker ?
(b) What had really happened ?
(c) Why would everyone be amused ?
Ans. (a) Miss Mebbin is the speaker.
(b) Mrs. Packletide had shot the goat and not the tiger which had died of a heart-attack.
(c) Everyone would be amused as they thought that Mrs. Packletide had killed the tiger which in reality she had not.

Q. 6. “How you shot the goat and frightened the tiger to death”, said Miss Mebbin, with her disagreeably pleasant laugh. (Board Term-12012, Set 32)
(a) In the above statement, Miss Mebbin is making fun of Mrs. Packletide. Why ?
(b) What characteristic of Miss Mebbin is highlighted in the above extract ?
(c) How did the tiger die ?
Ans. (a) Because Mrs. Packletide had missed her aim and had not killed the tiger.
(b) She is insensitive and an opportunist.
(c) The tiger probably died of a heart failure.

Q. 7. Mrs. Packletide indulges in no more big game shooting.
“The incidental expenses are so heavy”, she confides to enquiring friends.
(a) Why did Mrs. Packletide indulge in big-game hunting ?
(b) Why did she want to give up big-game hunting ?
(c) How did the incidental expenses become heavy ?
Ans.(a) She wanted to outdo her rival Loona Bimberton’s feat of obtaining a tiger skin.
(b) She did so as the incidental expenses involved were very high.
(c) She was blackmailed to buy a weekend cottage for Miss Mebbin.

Q.8.”And for Loona Bimberton, she refused to look at an illustrated paper for weeks and her letter of thanks for the gift of a tiger-claw brooch was a model of repressed emotion. (Board Term-12011, Set 13)
(a) Loona didn’t look at papers for .weeks because
(b) Who gave her the gift ?
(c) Her emotions were repressed because
Ans. (a) they praised Mrs. Packletide.
(b) Mrs. Packletide gave her the gift.
(c) she was jealous of Mrs. Packletide.

Q. 9. “Now, Now \” urged Miss Mebbin with some excitement.
(a) What is she excited about ?
(b) What nature of Miss Mebbin is brought out through this line ?
(c) Where is Miss Mebbin when she speaks this lines ? (Board Term-12011, Set 12)
Ans. (a) She is excited about the money that would be gained.
(b) These lines show that she tried to take advantage of every situation.
(c) Miss Mebbin is with Mrs. Packletide, ready to kill a tiger.

Q. 10. “The luncheon party she declined; there are limits beyond which repressed emotions become dangerous/
(a) ‘She’ referred to here is
(b) The luncheon party mentioned here was the one
(c) The party was held (Board Term-12011, Set 23)
Ans. (a) Loona Bimberton.
(b) given in the honour of Mrs. Loona Bimberton.
(c) to celebrate Mrs. Packletide’s achievement.

Short Answer Type Questions (2 marks each)
Q. 1. Why did Mrs. Packletide give up big-game shooting ? (Board 2014, Set 8L1922Q)
Ans. Mrs. Packletide gave up big-game shooting as she found it to be an affair where ‘incidental expenses’ were heavy. She had to pay a lot in the tiger-killing also as Miss Mebbin blackmailed her into paying for a weekend cottage. Apart from this, she had to pay the villagers also for helping her in the killing of animal.

Q. 2. How does Louisa Mebbin exploit the incident of killing the tiger to her greatest advantage ?
(Board 2014, Set 8L1992Q)
Ans. Lousia Mebbin is the paid companion of Mrs. Packletide. She has an elder sisterly attitude towards money. When she notice that it is the goat and not the tiger which has been killed by Mrs. Packletide’s gun shot, she blackmails her into buying a weekend cottage at Darking otherwise she suggests of informing Loona Bimberton about it.

Q. 3. How did Miss Louisa Mebbin blackmail Mrs. Packletide ? (Board Term-12011, Set 37)
Ans. She blackmailed her into buying her a weekend cottage otherwise she would have told Loona Bimberton the truth that it was not the tiger but a mere goat that Mrs. Packletide had shot.

Q. 4. What had Mrs. Packletide already arranged in her mind for Loona Bimberton ? (Board Term-12011, Set 13) Ans. She had arranged a luncheon party in her mind. Actually, her purpose was to show her and others the skin rug of the tiger, she had killed. She had also designed a tiger-claw brooch which she wanted to gift Loona Bimberton on her birthday.

Q. 5. Mrs. Packletide was a good shot. Discuss. (Board Term-12011, Set 52)
Ans. Mrs. Packletide was not a professional hunter. When she took her shot, it wounded and killed the goat. The tiger suffered a heart-failure and died. She missed her shot but was able to annoy Loona Bimberton.

Q. 6. Why did Mrs. Packletide decide to give a party in honour of Loona Bimberton ? What did she plan to present Loona on her birthday ? (Board Term-12011, Set 59)
Ans. Mrs. Packletide’s only aim in life was to surpass Loona Bimberton, who was very popular for her adventurous and exciting deeds. By giving a party in her honour, Mrs. Packletide wanted to show her that she had done a more adventurous and exciting thing by shooting a tiger. She even wanted to gift a tiger-claw brooch to Loona on her birthday just to outshine her.

Q. 7. What was Mrs. Packletide’s pleasure and intention ? Why did she decide to kill a tiger ?
(Board Term-12011, Set 54)
Ans. She loved showing off and to be mentioned in the magazines. She drew pleasure in making others feel inferior and low. So, she decided to kill a tiger in order to be in the limelight and also to make Loona feel small.

Q. 8. How did Louisa Mebbin manage to buy the pretty weekend cottage ? (Board Term-12011, Set 63)
Ans. Mrs. Packletide had killed the wrong animal and the tiger had died of heart attack. Only Louisa Mebbin knew this. Every newspaper and magazine reported the killing of the tiger and Mrs. Packletide did not deny it. Louisa found that enough reason to blackmail her and that is how she bought the cottage.

Q. 9. Why were the villagers happy ? (Board Term-12011, Set 13)
Ans. The villagers were very happy at the prospect of winning a thousand rupees. They posted boys at the outskirts, kept a goat as bait for the tiger and mothers hushed their singing.

Q. 10. Do you think that Louisa Mebbin was devoted to Mrs. Packletide ? Give reasons for your answer.  (Board Term-12011, Set 32)
Ans. No, she was not sincere and devoted because she threatened to disclose the true facts of the hunt, if she had not paid the money that would enable her to buy a cottage for herself.

Q. 11. “Mrs. Packletide indulges in no more big game shooting.” What put her off from going on further hunts ?  (Board Term-12011, Set 34)
Ans. She had realized that shooting was an expensive affair after she was blackmailed by her friend and made to pay for her cottage apart from having to pay the villagers for helping her.

Q. 12. What did Mrs. Packletide carry with her when she went to hunt a tiger and why ? (Board Term-12011, Set 45)
Ans. When Mrs. Packletide went to hunt a tiger, she carried a fully loaded rifle and a pack of patience cards for her safety and the others to pass the time.

Q. 13. What were the villagers worried about in the lesson ‘Mrs. Packletide’s Tiger’? (Board Term-12011, Set 60)
Ans. They were worried that the weak, old tiger might die before the arrival of the fixed date for the shooting and they would not be able to earn a handsome amount of money.

Q. 14. Depict the instances of humour in ‘Mrs. Packletide’s Tiger’. (Board Term-12011, Set 15)
Ans. ‘Mrs. Packletide’s Tiger’ is full of witty remarks and Mrs. Packletide was a good shot is one of them. She decided to kill a tiger but paid one thousand rupees to the villagers to find a tiger who is old and she would not have to work hard on it. Secondly, when she fired a shot, the bullet, instead of hitting the tiger, hit the goat. It was her good luck that both the animals died but her shot was a missed shot.

Q. 15. “The incidental expenses are heavy”, she confides to inquiring friends. Who is the speaker ? What is she referring to here ? (Board Term-12011, Set 16)
Ans. Mrs. Packletide is the speaker. Her paid companion Louisa Mebbin knew that Packletide was unworthy of the honour received for having killed a tiger. She feared that Mebbin would reveal the truth of the tiger’s death. She had to please Mebbin who exploited the situation. The money spent on Mebbin is referred to as incidental expenses.

Q. 16. How did the villagers react to the tiger’s death ? (Board Term-12011, Set 18)
Ans. In a moment, a crowd of excited natives had swarmed on to the scene, and they carried the glad news to the village, where a thumping of tomtoms took up the chorus of triumph. And their triumph and rejoicing found a ready echo in the heart of Mrs. Packletide.

Q. 17. Would you agree that Mrs. Packletide was jealous ? Give reasons. (Board Term-12011, Set 28)
Ans. The following reasons show that she was jealous :
(i) Her compelling motive was the fact that Loona talked of nothing but the personally procured tiger skin, she also wanted to get one.
(ii) She wanted to throw a party in Loona’s honour just to spite her and get popularity for herself.
(iii) She competed with Loona by getting the attention of the press.

Q. 18. What preparation were made for the tiger shoot ? (Board Term-12011, Set 31)
Ans. An old tiger was found for the tiger shoot. A platform was constructed on a tree and a goat was kept as a bait. Mrs. Packletide Waited on the platform with a rifle and a pack of cards.

Q. 19. What discovery annoyed Mrs. Packletide ? (Board Term-12011, Set 33)
Ans. The discovery that she shot the wrong animal and the fact that the old tiger died of heart-failure due to the sound of the gun upset Packletide.

Q. 20. How much money did Mrs. Packletide pay to the villagers ? Why ?
Ans. Jealous of Loona Bimberton, Mrs. Packletide decided to hunt a tiger and send a tiger-claw brooch Loona Bimberton’s birthday. Since she was’ not a good hunter, she wanted the hunting to go without any risk. So, she paid one thousand rupees to the villagers to make arrangements for tiger hunt like finding an old tiger and not let it run away from that place.

Q. 21. Who was Miss Mebbin ? What was her relationship with Mrs. Packletide ?
Ans. Miss Mebbin was a paid companion of Mrs. Packletide. She was not at all devoted to her. She pretended to have a protective elder sister like attitude towards Mrs. Packletide.

Long Answer Type Questions (4 marks each)

Q. 1. Mrs. Packletide’s desire became a constant trouble for her. Explain. (Board Term-12012, Set EC2,018)
Ans. Jealous of Loona Bimberton, Mrs. Packletide wished to embarrass her. She wanted to outshine her by proving that she was more adventurous than her rival Loona Bimberton who had been carried eleven miles in an aeroplane by an Algerian pilot. In her wish to procure a tiger skin, she chose to shoot an old tiger. However, having a poor
aim she shot a goat rather than the tiger. Mrs. Packletide achieved what she desired to prove her superiority over Loona Bimberton and to be popular for her amazing feat. But this’fulfilment came with a price. She had to buy an expensive cottage for Miss Mebbin who threatened to expose her secret. Thus, her heart’s desire became a constant trouble for her as Miss Mebbin could blackmail her further whenever she wanted anything from her.

Q. 2. Mrs. Packletide develops extreme jealousy for Loona Bimberton. She gives vent to her feelings by writing a diary entry. As Mrs. Packletide, write the diary entry. (Board Term-12011, Set 14)
Ans. Friday, 23 February 2014 11 p.m.
Dear Diary
I feel utmost displeasure to see people praising Loona Bimberton. I deeply yearn to show her that I am superior and so I have planned to kill a tiger. This feat will get me a lot of publicity and I will be famous. My popularity will cause a lot of pain to Loona. After the killing, I will organize a lunch to celebrate my achievement and will invite Loona to this celebration. I will flaunt the tiger skin ring and present a tiger-claw brooch to Loona. I am really envious of her and will take any step to make her feel inferior.
Packletide

Q. 3. Mrs. Packletide recalls her glorious period of fame and happiness over being successful at making Loona Bimberton jealous. She plans again to make it big by some other means but this time she will keep Miss Mebbin who had proved costly, miles away from her new venture. She pens down her feelings in a diary. Write this diary entry. (Board Term-12011, Set 20)
Ans. Monday, 28 February 2014 10:30 p.m.
Dear Diary
I still remember the day when fame and happiness smiled at me. I succeeded at making Loona Bimberton jealous. It was the day when I shot the tiger. My feat was covered in leading newspapers. How glorious it was! I had thrown a lunch party and invited Loona also but she declined the invitation. But I can’t forget the way Miss. Mebbin blackmailed me into buying her a weekend cottage. Thus, the tiger feat proved costly to me. Now I am making fresh plans to make Loona jealous but I’ve to keep Miss. Mebbin miles away from this new venture so as not to repeat my mistake committed earlier.
Packletide

Q. 4. Write the character sketch of Mrs. Packletide.
Ans. Mrs. Packletide, as portrayed in the story, is a typical woman. She is competitive, jealous, materialistic and vain. When Loona Bimberton tells her about the personally procured tiger skin, she immediately decides to honour her and present her a tiger-claw brooch. This incident points towards her competitive and jealous nature. In order to hunt the tiger by all means, she goes to the extent of offering one thousand rupees to the villagers for shooting a tiger without any risk or exertion. In the end when she killed the goat instead of the tiger, the paid companion, Louisa tries to blackmail her by asking for a cottage which she does buy so that none comes to know the truth. So, she is a worldly lady who cares more for her reputation than her money.

Q. 5. What comment did Miss Mebbin make after Mrs. Packletide had fired the shot ? Why did she make this comment ? How did Mrs. Packletide react to this comment ?
Ans. Mrs. Packletide fired the shot, it hit the goat ahd nbt the tiger. But both the goat and the tiger died the goat from the bullet wound and the tiger due to the sound of bullet. He perhaps died of heart-failure. Miss Mebbin was the first one to note this and she told the same to Mrs. Packletide. Miss Mebbin was a very shrewd and calculative lady. She had made up her mind to blackmail Mrs. Packletide as she knew the lady would not like anyone else to know that the tiger had died a natural death and not because of her bullet. Mrs. Packletide bought a cottage for Miss Mebbin so that she kept quiet about all this.

Value Based Question (3 marks each)

Q. 1. As one of the villagers participating in the hunting expedition, you are surprised to see an extravagant display of wealth and money for fame which ends in failure. You decide to write a diary mocking at the situation and expressing your feelings against the show of false ego.
Ans. Saturday
9 February 2014
10 p.m.
Dear Diary

I had an enjoyable day today as I participated in Mrs. Packletide’s hunting expedition. I was very happy to get a large sum of money which would make many of my dreams come true. Mrs. Packletide paid a lot of money to all of us just for her false ego. She just wanted to show off that she was better than her friend Miss Loona Bimberton but all this was wrong. Just to satisfy her ego she had killed a tiger and distributed money among villagers for making her efforts a success. I wish she had spent this money on feeding some poor children or she had gone to some orphanage to help those poor children. It is strange that there are some people who don’t have food to eat and there are others who throw money just to flaunt. This extravagant display of wealth and money for some is rather disgusting. The money should have been spent for a noble cause.
Louis

NCERT SolutionsMathsScienceSocialEnglishHindiSanskritRD Sharma

More Resources For Class 10