Download Formula Book for Class 10 Maths and Sciece

CBSE Sample Papers for Class 10 SA2 Maths Solved 2016 Set 3

                                                                      Section A

1.Determine the value of k for which the indicated value of x is a solution: x2  + kx – 4 = 0; x = -4.

2.Find the sum of the following AP: 2, 7, 12, …………. ……… upto 10 terms.

3.Find the ratio in which the joining of points (- 3, 10) and (6, – 8) is divided         by point       (- 1, 6).

4.Find the area of a quadrant of a circle whose circumference is 22 cm.

                                                                   Section B

5.Find discriminant of the following quadratic equation and examine the nature of real roots (if they exist): 7y2   + 4y + 5 = 0.

6.Find the sum of the first 17 terms of the AP whose nth term is given by tn = 7 -4n.

7.In figure, O is the centre of the circle, radius of the circle is 3 cm and PA is a tangent drawn to the circle from point P. If OP = x cm and AP = 6 cm, then find the value of x.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-1jpg_Page1

8.2000 tickets of a lottery were sold and there are 8 prizes on these tickets. Your friend has purchased one lottery ticket. What is the probability that your friend wins a prize?

9.The radii of two circles are 19 cm and 9 cm respectively. Find the radius of the circle which has circumference equal to the sum of the circumferences of the two circles.

10.The diameter of a solid metallic sphere is 16 cm. The sphere is melted and recast into 8 equal solid spherical balls. Determine the radius of the balls.

                                                                Section C

11.The sum of an integer and its reciprocal is 145/12  find the integer.

12.Find the 12th term from the end in the AP 56, 63, 70, …………….. ,329.

13.Solve for x : x – 1/x = 3, x not equal to zero

14.Construct a triangle of sides 4 cm, 5 cm and 6 cm and then a triangle similar to it, whose sides are — of the  corresponding sides of the first triangle.

15.A box contains 5 red marbles, 8 white marbles and 4 green marbles. One marble is taken out of the box at random. Find the probability that the marble taken out will be (i) red (ii) white (iii)not green.

16.A piggy bank contains hundred 50 p coins, fifty Rs 1 coins, twenty Rs 2 coins and ten Rs 5 coins. If it is equally likely that one of the coins will fall out when the piggy bank is turned upside down, find the probability that the coin (i)will be a 50 p coin (ii)will not  be a Rs 5 coin.

17.The three vertices of a parallelogram taken in order are (-1, 0), (3, 1) and (2, 2) respectively. Find the coordi ­nates of the fourth vertex.

18.Using distance formula, show that the points A, B and C are collinear: A(2, 3), B(3, 4), C(6, 7)

19.Find the area of the segment of a circle of radius 12 cm whose corresponding sector has a central angle of 60 °.

20.A drinking glass is in the shape of a frustum of a cone of height 14 cm. The radii of its two circular ends are  4 cm and 2 cm. Find the capacity of the glass. (Take pi = 22/7)

                                                                Section D

21.A train travels 360 km at a uniform speed. If the speed had been 5 km/h more, it would have taken 1 hour less for the same journey. Find the speed of the train.

22.Three positive integers a1  a2, a3 are in AP such that a1 + a2 + a3 = 33 and a1  x a2x a3 = 1155. Find the integers a1,  a2 and a3.                                                                                                                                                                   .

23. A village Panchayat constructed a circular tank to serve as a bird bath. A fencing was made in the shape of quadrilateral ABCD to circumscribe the circle. Prove that AB + CD = AD + BC.
What values does the village Panchayat depict through this action?
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-2jpg_Page1

24.In figure, PA and PB are tangents to circle drawn from an external point P. CD is a third tangent touching the circle at Q. If PB = 7 cm and CQ = 2.5 cm, find the length of CP.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-3jpg_Page1

25.The lengths of tangents drawn from an external point (point outside the circle) to a circle are equal. Prove it.

26.A circus artist is climbing a 20 m long rope, which is tightly stretched and tied from the top of a vertical pole to the ground. Find the height of the pole if the angle made by the rope with the ground level is 30 °.

27.Two men standing on either side of a cliff 80 m high, observe the angles of elevation of the top of the cliff to be 30 ° and 60 ° respectively. Find the distance between the two men.

28.Find the area of the quadrilateral formed by joining the points: A(-4, -2), B(-3, -5), C(3, -2) and D(2, 3).

29.In figure, OACB is quadrant of a circle with centre O and radius 8 cm. If OD = 5 cm, find
(i) the area of the quadrant OACB.
(ii) the area of the shaded region. (Take pi = 22/7)
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-4jpg_Page1

30.A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the bottom. Find the volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its height is 180 cm.(Take pi = 22/7)

31.A medicine capsule is in the shape of a cylinder with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of the entire capsule is 14 mm and the diameter of the capsule is 5 mm. Find its surface area. (Take pi = 22/7)
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-5jpg_Page1

Answers

                                                             Section A

1.Determine the value of k for which the indicated value of x is a solution: x2  + kx – 4 = 0;
x = -4.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-6jpg_Page1

2.Find the sum of the following AP: 2, 7, 12, …………. ……… upto 10 terms.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-7jpg_Page1

3.Find the ratio in which the joining of points (- 3,10) and (6, – 8) is divided by point (- 1, 6).
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-8jpg_Page1

4.Find the area of a quadrant of a circle whose circumference is 22 cm.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-9jpg_Page1

                                                                   Section B

5.Find discriminant of the following quadratic equation and examine the nature of real roots (if they exist): 7y2   + 4y + 5 = 0.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-10jpg_Page1

6.Find the sum of the first 17 terms of the AP whose nth term is given by tn = 7 -4n.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-11jpg_Page1

7.In figure, O is the centre of the circle, radius of the circle is 3 cm and PA is a tangent drawn to the circle from point P. If OP = x cm and AP = 6 cm, then find the value of x.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-1jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-12jpg_Page1

8.2000 tickets of a lottery were sold and there are 8 prizes on these tickets. Your friend has purchased one lottery ticket. What is the probability that your friend wins a prize?
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-13jpg_Page1

9.The radii of two circles are 19 cm and 9 cm respectively. Find the radius of the circle which has circumference equal to the sum of the circumferences of the two circles.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-14jpg_Page1

10.The diameter of a solid metallic sphere is 16 cm. The sphere is melted and recast into 8 equal solid spherical balls. Determine the radius of the balls.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-15jpg_Page1
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-16jpg_Page1

                                                                Section C

11.The sum of an integer and its reciprocal is 145/12  find the integer.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-17jpg_Page1

12.Find the 12th term from the end in the AP 56, 63, 70, …………….. ,329.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-18jpg_Page1

13.Solve for x : x – 1/x = 3, x not equal to zero
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-19jpg_Page1

14.Construct a triangle of sides 4 cm, 5 cm and 6 cm and then a triangle similar to it, whose sides are — of the  corresponding sides of the first triangle.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-20jpg_Page1

15.A box contains 5 red marbles, 8 white marbles and 4 green marbles. One marble is taken out of the box at random. Find the probability that the marble taken out will be (i)red (ii) white (iii)not green.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-21jpg_Page1

16.A piggy bank contains hundred 50 p coins, fifty Rs 1 coins, twenty Rs 2 coins and ten Rs 5 coins. If it is equally likely that one of the coins will fall out when the piggy bank is turned upside down, find the probability that the coin (i)will be a 50 p coin (ii)will not  be a Rs 5 coin.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-22jpg_Page1

17.The three vertices of a parallelogram taken in order are (-1, 0), (3, 1) and (2, 2) respectively. Find the coordi ­nates of the fourth vertex.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-23jpg_Page1
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-24jpg_Page1

18.Using distance formula, show that the points A, B and C are collinear: A(2, 3), B(3, 4), C(6, 7)
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-25jpg_Page1

19.Find the area of the segment of a circle of radius 12 cm whose corresponding sector has a central angle of 60 °.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-26jpg_Page1

20.A drinking glass is in the shape of a frustum of a cone of height 14 cm. The radii of its two circular ends are  4 cm and 2 cm. Find the capacity of the glass. (Take pi = 22/7)
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-27jpg_Page1

                                                                Section D

21.A train travels 360 km at a uniform speed. If the speed had been 5 km/h more, it would have taken 1 hour less for the same journey. Find the speed of the train.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-28jpg_Page1

22.Three positive integers a1  a2, a3 are in AP such that a1 + a2 + a3 = 33 and a1  x a2x a3 = 1155. Find the integers a1,  a2 and a3.  
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-29jpg_Page1
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-30jpg_Page1                                                                                                                                                               .

23. A village Panchayat constructed a circular tank to serve as a bird bath. A fencing was made in the shape of quadrilateral ABCD to circumscribe the circle. Prove that AB + CD = AD + BC.
What values does the village Panchayat depict through this action?
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-2jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-31jpg_Page1

24.In figure, PA and PB are tangents to circle drawn from an external point P. CD is a third tangent touching the circle at Q. If PB = 7 cm and CQ = 2.5 cm, find the length of CP.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-3jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-32jpg_Page1

25.The lengths of tangents drawn from an external point (point outside the circle) to a circle are equal. Prove it.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-33jpg_Page1

26.A circus artist is climbing a 20 m long rope, which is tightly stretched and tied from the top of a vertical pole to the ground. Find the height of the pole if the angle made by the rope with the ground level is 30 °.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-34jpg_Page1
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-35jpg_Page1
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-36jpg_Page1

27.Two men standing on either side of a cliff 80 m high, observe the angles of elevation of the top of the cliff to be 30 ° and 60 ° respectively. Find the distance between the two men.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-37jpg_Page1

28.Find the area of the quadrilateral formed by joining the points: A(-4, -2), B(-3, -5), C(3, -2) and D(2, 3).
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-38jpg_Page1

29.In figure, OACB is quadrant of a circle with centre O and radius 8 cm. If OD = 5 cm, find
(i) the area of the quadrant OACB.
(ii) the area of the shaded region. (Take pi = 22/7)
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-4jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-39jpg_Page1

30.A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the bottom. Find the volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its height is 180 cm.(Take pi = 22/7)
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-40jpg_Page1

31.A medicine capsule is in the shape of a cylinder with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of the entire capsule is 14 mm and the diameter of the capsule is 5 mm. Find its surface area. (Take pi = 22/7)
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-5jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-maths-solved-2016-set-3-q-41jpg_Page1

Class 10 MathsScienceSocial ScienceSanskritEnglishEnglish CommunicativeComputer ScienceHindi

(Download Questions PDF)

Download (PDF, 2.28MB)

(Download Solutions PDF)

Download (PDF, 5.48MB)