CBSE Sample Papers for Class 10 SA2 Social Science Solved 2016 Set 6

1.Who led the peasant movement in Awadh during the Non-Cooperation Movement?
2.Which city is known as the Manchester of India?
3.Which King of Nepal refused to accept democratic rule?
4.What is an Alliance?
5.Which is the most distinctive feature of democracy?
6.Why do banks keep a small proportion of deposits as cash with themselves?
7.What is the most common step taken by the producers to cut production cost?
8.Which organization sets standards of products at the international level?
9.Who were Marianne and Germania? What was the importance of the way in which they were portrayed?
Or
‘Rats were most common in the modern, newly built areas of Hanoi’. Explain.
10.What is meant by Satyagraha, as advocated by Gandhiji?
11.Why did the rich peasants take part in the Civil Disobedience Movement?
12.Distinguish between Metallic and Non-metallic minerals giving examples.
13.Why does the Chotanagpur region have the maximum concentration of the iron and steel industry? Give three reasons.
14.Which parts of the country have a sparse network of railways? Why?
15.Imagine a situation without the political parties in the country. What might it lead to? What values lack in such a situation?
16.How does democracy produce a responsible government?
17.What are the legal ways of reforming politics?
18.Discuss the loan activities of a bank.
19. What are the characteristics of MNCs?
20.When you buy any commodity, you will find certain details given on the packing. Discuss these details with examples.
21.Who was Garibaldi? Examine his contribution in the unification of Italy.
Or
Examine the role of women in the anti-imperialist struggle in Vietnam.
22.How did the Non-Cooperation Movement start in the cities? What were its economic effects?
23.State five measures to control air pollution created by the industries in India.
24.Why are the means of transport and communication called the lifeline of a country?
25.If electricity is not regularly supplied in your colony, what will you do and what kind of groups will you form to  help the people of your colony? What values will you learn doing this?
26.State three advantages and two disadvantages of the Bi-party system.
27.What are commercial banks? Mention any four of their functions.
28.What has been the impact of globalisation in India?
29.On the outline political map of India locate and label the following:
(i)Place associated with the declaration of Puma Swaraj.
(ii)Place associated with No Tax Campaign
(iii)Piace associated with the Congress Session of 1927
30.Three features A, B and C are marked on the given political map of India. Identify these features with the help of the following information and write their correct names on the lines marked on the map.
A.Major Sea port
B.Thermal Power Plant
C.Software Technology Park
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-social-science-solved-2016-set-6-q-1jpg_Page1

 

Answers

1.Who led the peasant movement in Awadh during the Non-Cooperation Movement?
Ans.Baba Ramchandra led the peasant movement in Awadh.

2.Which city is known as the Manchester of India?
Ans.Mumbai is known as the Manchester of India.

3.Which King of Nepal refused to accept democratic rule?
Ans.King Gyanendra refused to accept the democratic rule in Nepal.

4.What is an Alliance?
Ans.When several parties in a multi-party system join for the purpose of contesting elections and winning power is called an alliance.

5.Which is the most distinctive feature of democracy?
Ans.The most distinctive feature of democracy is that its examination never gets over.

6.Why do banks keep a small proportion of deposits as cash with themselves?Ans.Banks keep a small proportion of deposits as cash with themselves to pay the depositors who might come to withdraw money.

7.What is the most common step taken by the producers to cut production cost?
Ans.Big producers cut labour cost for cutting the cost of production.

8.Which organization sets standards of products at the international level?
Ans.Codex Alimentarius Commission sets standards of products at the international level.

9.Who were Marianne and Germania? What was the importance of the way in which they were portrayed?
Or
‘Rats were most common in the modern, newly built areas of Hanoi’. Explain.
Ans.(i) Marianne and Germania were the allegories of the nation in France and Germany respectively.
(ii)These are female figures symbolising or personifying the nation. Germania is depicted as wearing a crown of  oak leaves symbolising heroism and holding a sword in one hand and the flag in the other hand.
(iii)Similarly, Marianne in France holds a torch in the right hand and a book in the left hand representing  enlightenment and freedom respectively.
Or
(i)The city of Hanoi was rebuilt in 1903 with modern engineering skill.
(ii)The French part of Hanoi was beautiful and clean while the ‘Native quarter’ lacked modern facilities of health  and hygiene.
(iii)The refuse and filth from the old city drained straight into the river, which overflowed during heavy rain. The  large sewers used in modern Hanoi became the ideal breeding ground for rats.
The rats began to enter the well-cared for French homes through the sewage pipes.

10.What is meant by Satyagraha, as advocated by Gandhiji?
Ans.(i)Satyagraha is a novel method of mass agitation and resistance used by Gandhiji in South Africa in his struggle  against the racist regime. Later it was applied by Gandhiji in the Indian national movement.
The idea of Satyagraha emphasised the power of truth and non-violence.
(ii)He felt that if the cause was true, or if the struggle was against injustice, then physical force was not necessary  to fight the oppressor.
(iii)Without seeking revenge or being an aggressor, a satyagrahi could win the battle through non-violence. It  could be done by using moral force and by appealing to the conscience of the oppressor.

11.Why did the rich peasants take part in the Civil Disobedience Movement?
Ans.Among the different social groups that participated in the Civil Disobedient Movement the rich peasants also had their ideals and perceptions of Swaraj which encouraged them to join the movement.
(i) Rich peasants like the Patidars of Gujarat and Jats of Uttar Pradesh who were producers of commercial crops  were hard hit by trade depression and falling prices.
(ii)As their cash income reduced they were unable to pay government revenue.
(iii)The government refused to reduce the revenue.
(iv)These rich peasants became enthusiastic supporters of the Civil Disobedience Movement to free themselves  from this situation.  
This led to widespread resentment, so they joined the Civil Disobedience Movement. For them the fight for Swaraj was a struggle against high revenues.

12.Distinguish between Metallic and Non-metallic minerals giving examples.
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-social-science-solved-2016-set-6-t-6-1

13.Why does the Chotanagpur region have the maximum concentration of the iron and steel industry? Give three reasons.
Ans.Chhotanagpur region has maximum concentration of iron and steel industry because
(i)Nearness to the sources of raw materiels like Iron ore, coal, manganese and limestone.
(ii)Good network of roads, railways and waterways helps in movement of raw materials and finished goods.
(iii) Nearness to the port of Kolkata, huge market for Iron and steel goods, insurance and financial facilities.  Hence most of the Iron and steel plants are located at Bunpuri, Bhilai, Bokaro, Rourkela.

14.Which parts of the country have a sparse network of railways? Why?
Ans.In the extreme northern, north-eastern and north-western parts and the interior part of Deccan have sparse  network of railways. This is because of rugged, sandy and uneven terrain where construction of railways is difficult  and expensive. These regions are industrially and agriculturally less developed with sparse population resulting in  a sparse network of railways.

15.Imagine a situation without the political parties in the country. What might it lead to? What values lack in such a situation?
Ans.(a) Absence of political parties may lead to:

  • Complications in election system.
  •  Confusion and chaos among voters.
  •  Maladministration on national issues like defence, foreign trade, etc.

(b) (i) Democratic values.
(ii) Political Empowerment.

16.How does democracy produce a responsible government?
Ans.Responsible government
Democracy produces responsible government, which is very much responsible towards the needs and aspirations of people.

  • It promotes the formation of public opinions, needs and expectations of the citizens.
  • There is proper deliberation and negotiation before arriving at any conclusion in decision making.

17.What are the legal ways of reforming politics?
Ans.Legal ways of reforming politics

  • Law plays an important role in bringing change in democratic policies.
  • Properly legislated law can put down the wrong political practices and encourage the constructive ones.
  • But on the other side, only devised law cannot improve or reform democracy. Practically it all depends on the political leaders, awareness of citizens, pressure groups and movements, etc.

18.Discuss the loan activities of a bank.
Ans.Loan Activities of Banks. Basically, banks borrow money to lend. Banks pay interest (suppose x%) from whom  it borrows. After keeping a portion of deposits as reserves, banks lend it to people who demand money as loan  and bank charges interest (suppose y%) from them. The difference between what is charged from borrowers (y%)  and what is paid to depositors is their main source of income. After meeting all expenses of the bank out of this  income, the resultant is profit/loss for the bank.

19. What are the characteristics of MNCs?
Ans.Characteristics of MNCs
(i)They are of a giant size. The assets and sales of MNCs run into billions of dollars and they also make very  high profits.
(ii)A multinational conducts international operations.
(iii)They occupy dominating position in the market.
(iv)It grows in a spontaneous and conscious manner.
(v)They use latest and advanced technology.    

20.When you buy any commodity, you will find certain details given on the packing. Discuss these details with examples.
Ans.These details are about the ingredients used, price, batch number, date of manufacture, expiry date and the address  of the manufacturer, e.g., in case of a packet of medicine we find ‘directions for proper use’, information relating  to side effects and risks associated with usage of that medicine.
In case of garments, we find information on ‘instructions for washing’.

21.Who was Garibaldi? Examine his contribution in the unification of Italy.
Or
Examine the role of women in the anti-imperialist struggle in Vietnam.
Ans.(i) Garibaldi was the most celebrated Italian freedom fighter.
(ii) In 1833, he met Mazzini and joined the ‘Young Italy’ movement and participated in a republican uprising in  Piedmont in 1834.
(iii)Though he was compelled to go in to exile till 1848, he supported Victor Emmanuel II in his efforts to unify  the Italian states.
(iv)In 1860, Garibaldi led the famous expedition of the Thousand to South Italy. His volunteers called Red Shirts  made occupation of South Italy possible.
(v) In 1867, he led his volunteers to Rome to fight the papal states, the last obstacle to the unification of Italy.  Though they were no match to the French Garrison who protected these states, the contribution and dedication  of Garibaldi cannot be undermined. In 1870, Italy was unified when, during his war with Prussia, French troops  were withdrawn, and the papal state of Rome was freed.
Or
Women played an important role in Vietnamese struggle for freedom, both in the past and present.
Role of Women in Anti-Imperialist Struggle
During the anti-imperialist struggle against the US, women played an important role. They were brave fighters. They formed the women militia and shot down fighter planes.
They were brave and dedicated. Thousands of stories have been written about their bravery and pictures taken to testify to their courage. They joined the army, took the rifle and single-handedly tackled enemies.
Nguyen Thi Xuan was reported to have shot down a jet with just 20 bullets.
Besides fighting they managed other works also with dedication. As the casualties in war increased after 1960, women, both young or old, selflessly worked and fought to save the country.
They helped in nursing the wounded, constructing underground rooms and tunnels. The women volunteers protected 2195 km long strategic Ho Chi Minh trail and guarded the key points. They built six air strips, neutralised tens and  thousands of bombs, transported cargo, weapons and food and shot down 15 planes. According to one historian,  these were 1.5 million women in the regular army, the militia, the local forces and the professional team.

22.How did the Non-Cooperation Movement start in the cities? What were its economic effects?
Ans.The movement in town/cities started with middle class participation. Thousands of students left government  controlled schools and colleges.
Headmasters and teachers resigned and lawyers gave up practices. The council elections were boycotted in most provinces.
The economic effect of the movement was tremendous. Foreign goods were boycotted, shops were picketed and foreign clothes were burnt in huge bonfire. This had hit the colonial economy to a great extent. The import of  foreign goods was reduced and value dropped. Foreign trade declined. On the other hand this encouraged Indian  industries.

23.State five measures to control air pollution created by the industries in India.
Ans.Five measures to control air pollution created by industries in India are;
(i) Fuel selection and utilisation. For example, CNG is used in automobiles instead of diesel or petrol.
(ii)      Smoke may be prevented by use of oil instead of coal in the industries.
(iii)Equipments to control aerosol emissions like inertial separators, filters, precipitators and scrubbers should  be used.
(iv)Pollution check certificates have been made compulsory.
(v)Vehicles which are very old are not permitted to ply.

24.Why are the means of transport and communication called the lifeline of a country?
Ans.The means of transport and communication are called the lifeline of a nation because they
(i) help in the movement of goods and services from the supply of location to demand locations.
(ii)contribute to the promotion of trade.
(iii)contribute to the economic development by the development of agriculture and Industry.
(iv)help in maintaining defence of a country.
(v)play an important role during national calamities in relief and rescue operations, providing medical aid to the  victims.
(vi)Transport, communication and trade are complementary to each other.

25.If electricity is not regularly supplied in your colony, what will you do and what kind of groups will you form to  help the people of your colony? What values will you learn doing this?
Ans.(a) (i) If electricity is not supplied regularly in our locality we will try to raise the issue with the concerned  municipal authority.
(ii)For this we will form a specific or sectional interest group. Through the interest group we will try to organise dharnas, rallies, protest moves, etc., to bring the problem to the notice of the authorities concerned.
(b)(i) Democratic value to form association.
(ii) Togetherness to voice against unjust policy.

26.State three advantages and two disadvantages of the Bi-party system.
Ans.Bi- party system.The two party system is one in which the power alternates between two parties :
Advantages;
Stable Government: The government in this party system would be very stable as it comes to power by a majority and thus there will be continuity of policies and programmes.
Strong Opposition: In the Bi-party system the opposition will be very strong and effective as only one party forms the opposition.
Responsible Government: This system best reconciles responsiveness with order and representative government with efficient governance.
Demerits:
Undemocratic: Sometimes the two-party system is considered as undemocratic as the ideological choice is very limited between two parties. The opinion of people cannot be expressed properly.
Cabinet Dictatorship: Since the party comes to power by an absolute majority, it is difficult to remove it and it can result in the dictatorship of the cabinet, i.e., the Prime Minister and the Council of Ministers.

27.What are commercial banks? Mention any four of their functions.
Ans.Any institution which accepts deposits from the public withdrawable by cheques and advances loans of various sorts is called a bank.
Commercial Bank: It is a financial institution which performs the functions of accepting deposits from the general public and giving loans for investment with the aim of earning profit.
Functions of Commercial Banks.
(i)It accepts/collects the deposits from its customers. It can be in the form of saving account deposits, current  account deposits, fixed term deposits.
(ii)It gives loans and advances.
(iii)It provides overdraft facility.
(iv)It discounts bills of exchange.
(v)It provides agency functions like transfer of funds, collection of funds, payments of various items, purchase  and sale of shares and securities, acts as trustee, etc.
(vi)It finances foreign trade.
(vii)It perform general utility services like issue of traveller’s cheques and gift cheques, locker facility, etc.
(viii) It creates credit through loans.

28.What has been the impact of globalisation in India?
Ans.Following has been the impact of globalization in India:
(i) For consumers, wide varieties of good quality goods at lower prices are available which leads to a higher  standard of living.
(ii)New jobs are created in industries such as cell phones, electronics, fast food, automobiles.
(iii)Local companies have prospered through supplying raw materials to these industries.
(iv) Top Indian companies have gained from successful collaborations with foreign companies. Some of these  companies have emerged as multinationals themselves.
(v)Companies providing services have also benefited from new opportunities.

29.On the outline political map of India locate and label the following:
(i)Place associated with the declaration of Puma Swaraj.
(ii)Place associated with No Tax Campaign
(iii)Piace associated with the Congress Session of 1927
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-social-science-solved-2016-set-6-q-2jpg_Page1

30.Three features A, B and C are marked on the given political map of India. Identify these features with the help of the following information and write their correct names on the lines marked on the map.
A.Major Sea port
B.Thermal Power Plant
C.Software Technology Park
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-social-science-solved-2016-set-6-q-1jpg_Page1
Ans.
cbse-sample-papers-for-class-10-sa2-social-science-solved-2016-set-6-q-3jpg_Page1

(Download Questions PDF)

Download (PDF, 1.55MB)

(Download Solutions PDF)

Download (PDF, 5.63MB)