Solved CBSE Sample Papers for Final Board Exams Class 9 Communicative English – Paper 1

(For Annual Examination to be held in and after March 2018 and onwards) Based on the latest syllabi and Design of the Question Paper released by the C.B.S.E New Delhi

Strictly based on the Latest Scheme Of Assessement, the latest Syllabus and Design of the Question paper released by the Central Board of Secondary Education, New Delhi effective from academic year 2017-18.

SAMPLE PAPER 1 (Solved)

SECTION A : READING                                                       (20 MARKS)

Question 1:
Read the   passage given below and answer the questions that follow :     [8]
How does television affect our lives? It can be very helpful to people who carefully choose the shows that they watch. Television can increase our knowledge of the outside world; there are high quality programmes that help us understand many fields of study, science, medicine, arts and so on. Moreover, television benefits very old people, who can’t often leave the house as well as patients in hospitals. It also offers non-native speakers the advantage of daily informal language practice. They can increase their vocabulary and practice listening.
On the other hand, there are several serious disadvantages of television. Of course, it provides us with a pleasant way to relax and spend our free time, but in some countries, people watch the ‘boob- tube ‘for an average of six hours or more a day. Many children stare at a television screen for more hours each day than they do anything else, including studying and sleeping. It is clear that the tube has a powerful influence on their lives and that its influence is often negative.
Recent studies show that after only thirty seconds of television, a person’s brain ‘relaxes ‘ the same way that it does just before the person falls asleep. Another effect of television on the human brain is that it seems to cause poor concentration. Children who watch a lot of television can often concentrate on a subject for only fifteen to twenty minutes. They can pay attention only for the amount of time between commercials.
Another disadvantage is that television often causes people to become dissatisfied with their own lives.
The most negative effect of the ‘boob-tube ‘ might be people s addiction to it. People often feel a strange and powerful need to watch television even when they don’t enjoy it. Addiction to a television screen is similar to drug or alcohol addiction. People almost never believe they are addicted.
(a) How can television be helpful to people? [1]
(b) Name two kinds of people who are really benefited by television. [1]
(c) How do high quality programmes help us? [1]
(d) What happens to children who watch television for a long time? [1]
(e) How are listening skills of the non-natives helped by the television? [1]
(f) The author makes a comparison between watching television and something.Explain.   [1]
(g) What is the most negative effect of television? [1]
(h) What is it that people never believe? [1]
Answer:
(a) It can be helpful if people are careful about the shows they choose to watch.
(b) (i) Very old people who cannot leave the house and (ii) patients in hospitals who can pass their time.
(c) They help us to understand science, medicine, arts, etc. and increase our knowledge of the outside world.
(d) It leads to poor concentration and they can only concentrate on their study for fifteen to twenty minutes.
(e) Non-native speakers can improve their vocabulary and get regular informal language practice by listening to the language.
(f) He compares it to drug or alchohol which becomes a habit in people.
(g) The strange and powerful need to watch it, even when people do not enjoy it.
(h) That they have become addicted to television.

Question 2:
Read the passage given below and answer the questions that follow : [12]
One serious problem we all face is anger. The external problems in life come and go and are usually temporary. But anger is an internal problem which remains with us all the time till we die.
Anger is a serious problem because its negative consequences are many. Not only does the angry person feel pain, but the victim of anger also suffers pain. And this pain is not momentary; it lingers for a long time, immobilises us and we are not able to function for long stretches of time.
Because of anger hatred develops and hatred can break even close relationships. Relationships andfriendships are developed over many years and all this can be destroyed by just one moment of anger. Once a relationship is broken it is almost impossible to patch up.
In anger, we always speak and behave thoughtlessly without discrimination and often we repent for our angry words and behaviour later.
Also, anger disturbs a peaceful atmosphere and so obstructs spiritual growth. Clearly anger is a powerful enemy within us.
Anger is also a sign of weakness. It reflects the mind’s incapacity to face difficult situations. So, anger is a symptom. It is a symptom, ‘weakness of mind’which is not able to face difficult situations. If I want to tackle anger, first I must acknowledge this problem and accept my weakness. I have been justifying my anger by blaming others, their behaviour and their words. When I justify my weakness, I am closing the door of improvement and growing out of this weakness.
But once I admit my weakness, I can gradually strengthen my mind by will power, the power of auto ­suggestions. I look at myself as a strong person who can face situations, without being disturbed. I look at myself as a person with patience and readiness to forgive. Patience is the medicine for anger. I will offer auto-suggestion to myself, I am strong. I will not be irritated by situations. I will not be provoked or irritated by people. I have not control over people s behaviour. But I have control over my behaviour. I can choose to be calm. I am ever calm.
(a) What do you think about the external problems in life? Give some examples. [2]
(b) ‘Once a relationship is broken it is almost impossible to patch up.’ Explain this
statement by providing on example.   [2]
(c) How is anger a powerful enemy with us? [2]
(d) If a person blame others, what does it reflect about his character? [2]
(e) Which word in the passage means ‘self suggestion’? [1]
(f) Give the noun form of ‘admit’. [1]
(g) Give the synonym for ‘discrimination’. [1]
(h) Give the antonym for ‘weakness’. [1]
Answer:
(a) External problems occur outside of the person. Poverty, unemployment, illness, etc. are some external problems.
(b) If a conflicts happens between two friends, they try to avoid each other or limit their exposure to each other. And
gradually they forget their precious time of their friendship and their relation ends easily.
(c) Anger leads to hatred and hatred can break even close relationships.
(d) It reflects the person’s incapacity to face difficult situations in his own anger.
(e) Auto-suggestion.
(f) Admission.
(g) Bias/Prejudice.
(h) Strength

SECTION B : WRITING AND GRAMMAR                                                         (30 MARKS)

Question 3:
You are going to participate in an extempore competition. All night you sit up preparing various topics. You are shaken awake by a bad dream. Write about this experience in your diary in 100-120 about words.[8]
Answer:
Sunday, 10 January 5 a.m.
Dear Diary,
Gosh! What a dream! I’m still sweating. What a strange dream and just hours before I have to speak in my first extempore debate!
I dreamt I am on my way to school. Strangely, the busy roads are deserted—not a bus, not a taxi, and even not a cyclist on the road. I reach school and the guard looks at me with a peculiar look. I run to my classroom-not a child in sight. No school bags on the benches. I peep out of my classroom’s window. No Morning Assembly in progress. I seem to be in a ghost school. No one in sight. I start panicking and run towards the Principal’s office. I hear a loud laughter and a stentorian voice said loudly, “You fool! You think you are an orator! Go back, Arun!”
Stunned, I run and run and find myself on the bedroom floor!
Dear Diary! The debate is tomorrow. Today is Sunday.

Question 4:
Write a short story based on clues given below in about 200-250 words.               [12]
children alone — parents away — wanted to play — had a good time — got wet in the rain — parents back — got scolding and realise fault.
Answer:
The sky had suddenly become grey and dark. There were occasional sounds of far-off thunder and splashes of lightning. Soon a fine drizzle started falling. Mother and father were not at home, so we ventured out and started playing in the rain.
We had a whale of a time. Soon we were soaked. The play would have gone on for another hour but the sudden arrival of father and mother halted it. We were ordered inside made to dry ourselves and change into new clothes.
Then mother brought us all a glass of piping hot milk and made us go to bed. Luckily we didn’t catch pneumonia, thanks to parents’ arrival and that glass of hot milk, but otherwise everything else about us was bad, sore throats — stuffed noses — constant sneezing and wheezy coughs. We remained in bed for the next three days and had to take doctor’s medicine and mother’s scoldings. Thankfully we realised the fault was entirely ours. Parents’ advice must always be taken to remain fit, safe and healthy.

Question 5:
Complete the passage by choosing the correct option from those given in brackets. [ ½ x 6 = 3]
The city police (a)______decided to (b)______stem action against drivers (c)______attempt to overtake (d)______the left (e)______ city roads. All drivers who (f)_______this rule will be punished.
Sample paper 1-5
Answer:
(a) has                           (b) take                                               (c) who                             (d) from                                   (e) on                               (f) violate

Question 6:
The following passage has not been edited. There is one error in each line. Write the incorrect word and the correction. [ ½ x 8 = 4]
Sample paper 1-6
Answer:
Sample paper 1-6s

Question 7:
(a) of the / are venomous / only / 300 out / species / 2700 known
(b) which is / yellow liquid / water / snake venom / 90% / is / a
(c) expelled / poison gland / that is / it is / from the / a substance
Answer:
(a) Only 300 out of the 2700 known species are venomous.
(b) Snake venom is a yellow liquid which is 90% water.
(c) It is a substance that is expelled from the poison gland.

SECTION C : LITETURE TEXTBOOK AND EXTENDED READING TEXT                       (30 MARKS)

Question 8:
Read one of the extracts given below and answer the questions that follow :           [1 x 4 = 4]
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveller, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
(a) What does the poet mean by saying “Looked down on as far as I could”?
(b) What is the tone of the poet in the stanza?
(c) What do the roads represent?
(d) Why does the poet feel sorry?

OR

He considered that he had been badly treated, and what he wanted most at the moment was
revenge.
(a) Who is ‘he’ in the above line?
(b) Why did he want to take revenge?
(c) What did he do to make Bill reconsider his decision?
(d)  What had been his relations with Bill in the past?
Answer:
(a) The poet watched the road as far as he could and for a long time. It was the road he did not take.
(b) The tone of the poet is that of regret.
(c) The roads represent the profession or course of life one chooses.
(d) He was sorry not to have travelled both the roads.

OR

(a) ‘He’ refers to Mr Jerry Fisher, the trainer.
(b) Mr Fisher was shocked by Bill Bramble’s decision to back out at the 11th hour. His reputation and career as a trainer would suffer and all his hard work would go waste.
(c) Jerry tried to tempt Bill with the prize money and when that failed he tried to emotionally blackmail him.
(d) He had very friendly and good relations with Bill in the past.

Question 9:
Answer the following questions in about 30-40 words :                                                                   [2 x 4=8]
(a) What was the struggle between the dog (Duke) and his master (Hooper) that the neighbours witnessed?
(b) How has Gaston made one hundred thousand francs?
(c) Why does the rain call itself ‘a messenger of mercy’?
(d) What was the writer’s reaction when he met Pescud after a gap of two years?
Answer:
(a) The struggle was Hooper’s effort to walk, struggling to take each step after his accident and the- dog, Duke, pulling him on when he used to get tired and wanted to give it up.
(b) He sold Juliette’s Villa for three hundred thousand francs to Mrs A1 Smith without previously actually buying it. Afterwards, he buys it from Juliette for two hundred thousand francs. Thus he has made a profit of a hundred thousand francs.
(c) The poet says the rain is a messenger of mercy for the field and the clouds who are lovers. The fields are thirsty, the rain quenches their thirst; the clouds are overburdened and it relieves them of the excess water.
(d) Earlier the writer thought that Pescud was a man who believed that Cambria Steel Works where he worked was the best company in the world and that a man has to be decent and law-abiding. But after two years he realised that Pescud was of the stuff heroes are lucky enough to be made of. He discovered his romantic nature. He is a hero himself.

Question 10:
Answer one of the following questions in about 100-120 words :             [8]
The lesson ‘How I Taught My Grandmother to Read’ has two parallel stories running side b £ side. Both are inspiring, poignant, value based and stirring our deepest emotions. Do you agree? Express your views.

OR

After reading the chapter ‘A Dog Named Duke’, whom do you think was more devoted? What does it teach us about our mute friends? Discuss.
Answer:
The first story is regarding the protagonist’s struggle in Triveni’s novel Kashi Yatre where she struggles to visit Kashi. She strives and saves money which in the end she contributes for the marriage of a poor village girl. She is not able to visit Kashi but feels as if she has due to the joy she feels at getting the poor girl married which was no less than a pilgrimage. The other story is of Sudha Murty’s grandmother who is illiterate and depends on her granddaughter to read to her the novel Kashi Yatre which was being published as a serial in a magazine. Once when Sudha is away to attend a marriage, grandmother feels very frustrated as she is unable to read it. She vows to learn Kannada alphabet and makes her granddaughter her teacher. She works hard to learn it and succeeds.

OR

Hooper, a young man of athletic build, had to be hospitalised after a major accident. It paralysed his left side completely. Duke was a huge Doberman weighing 23 kilos, a dog with great energy and agility and great loyalty. When Hooper comes home from the hospital he is depressed and confined to bed or his wheelchair. Duke senses his master’s need and never leaves his side. Hooper does not reciprocate. But Duke is adamant to make his master walk. He nudges him, needles and pokes and snorts and makes him take a step. Next he makes him take four steps. In two weeks both of them manage to reach the front porch and then in a month’s time they reach the sidewalk. Thus with Duke’s undying loyalty, effort and hard work, Hooper manages to walk. This mute friend of Hooper proves his love and loyalty.

Question 11:
Answer one of the following question in about 150-200 words :               [10]
The novel is full of great details about every thing; the people, the city, the building, the royal palace. Choose any one detail and bring out the ingenuity of the people of Lilliput.

OR

You cannot accuse Gulliver of being a man easily cowed down or discouraged. Time and again he finds himself in adverse situations and yet comes out the winner. With references from the text bring out the truth of this statement as well as his character.

OR

“Jerome K. Jerome cannot be accused of being satirical or very cynical. He knows the weaknesses and follies of mankind and of himself also. So he laughs at himself and at others and provides laughter and amusement to readers.”

With close reference to the decision of the friends not to go on a sea-trip bring out the truth of the above statement.

OR

The novel ‘Three Men in a Boat’ is full of amusing incidents. Describe one incident which brings out a funny and amusing character. Bring out the various shades of this character.
Answer:
Gulliver is granted his request to see Mildendo — the metropolis. He gives us a detailed account of it. He writes that a two and a half feet high wall surrounded the metropolis. It is flanked by

strong towers at ten feet distances. Gulliver tours it clad in his waistcoat, for fear of damaging the roofs and walls of the houses with the skirts of his coat. He also takes great care not to step on any stragglers on the street. The Garret windows and tops of houses are crowded with people who have come out to see Gulliver. The two great streets run across and divide the city in four quarters and are five feet wide. The lanes and alleys are narrow, only twelve to eighteen inches wide. The town has the capacity of holding five thousand people. The houses are three to five stories. The emperor’s palace is in the centre of the city.

OR

Gulliver has been on several voyages and has experienced many misfortunes, but has not lost his taste for adventure. On this present voyage to Lilliput he faces shipwreck and is taken prisoner by the little people of Lilliput. He finds himself surrounded by a multitude of them, faces volley after volley of arrows shot at him. He reacts according to the demand of the situation and soon gains the trust of the Lilliputians, but faces charges of treason. Still, with great presence of mind, he deals with these problems, adversities and misfortunes and comes out the winner. He helps the Emperor by preventing an invasion by Blefuscu, earns his gratitude and favour and the title of Nardac. With great presence of mind he escapes to Blefuscu to avoid charges of high treason and its consequences.

OR

The narrator and his two friends, George and Harris, think that they need rest. No one among the three knew what was wrong with them, but ‘a rest and complete change’ was needed according to George. All three had reasons against going on a sea-trip. A sea-trip for a week, according to the narrator meant that you were sea-sick the whole week, and the day you begin to walk and eat solid food, the trip is over! He was reminded of his brother-in-law, who bought a return ticket from London to Liverpool and was so sea-sick that he sold his return ticket at Liverpool. So, Jerome tells Harris and George that he is against a sea-trip not on his own account, but he was afraid for George. George said he would like it and should be all right, but he would advise Harris and the author not to think of it. This discussion about a sea-trip brings out all the qualities of the writer as a writer of comedy. The excuses the three friends make, the stories they tell about their friends are full of gentle humour which make us laugh at their vanity and weaknesses. There is no satire or cynicism. The last remark of “people never being sea-sick on land”shows the ability of the writer to laugh at himself and provides laughter and amusement to us as readers.

OR

It is difficult to choose the most amusing incident from a novel full of them. But I found the story of Uncle Podger very funny. Uncle Podger — the very name suggests a person with butter fingers, incapable of doing anything properly. It also draws a portrait of a person who has a very high opinion about his abilities with no idea of what a comic figure he really is. When Uncle Podger undertook a task, he involved the whole household in it and created the worst kind of commotion. A picture had come framed and it needed to be hung. Uncle Podger declared importantly that he would do it. He sent the girl to bring nails and then boys after her to tell what size of nails. Will had to fetch the hammer, Tom the ruler; someone a chair and step ladder. Jim was sent to the neighbour’s house to ask most politely for the spirit level. Aunt Maria was to hold the light and Tom was to hand him the picture. When everyone was involved in various tasks, Uncle Podger picked up the picture, dropped it, broke the glass and cut his hand. He hunted for his handkerchief, which was in his coat. He shouted at everyone, called them fools for not locating his coat and finally found out he was sitting on it all the time! He then declared with pride that he found it himself! The portrait is exaggerated but it certainly makes you laugh, as it reminds you of people around you. The most amusing thing is that Uncle Podger is blissfully unaware of the commotion he had created and how inefficient he was.

CBSE Sample PapersMathsScienceSocial ScienceSanskritEnglishHindi