NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Meadow Surprises (Poem)

Extract Based Questions

Extract 1

Directions   (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Meadows have surprises
You can find them if you look;
Walk softly through the velvet grass,
And listen by the brook.
You may see a butterfly ‘ Rest upon a buttercup
And unfold its drinking straws
To sip the nectar up.

Question 1:
What surprises do the meadows have to offer you?
Solution:
Meadows have too many surprises offer in the form of pleasure of the sounds of brook and the feeling of soft velvety grass.

Question 2:
Why is it a great pleasure to walk through the meadows?
Solution:
It is a great pleasure to walk through the meadows because its grass is as soft as a velvet that gives you a pleasant walk.

Question 3:
What does the poet call‘buttercup’as? Why?
Solution:
The poet figuratively uses the word ‘buttercup’ for flowers and buds. The poet calls them so because they offer a lot of sweet nector to the butterflies, to sip.

Question 4:
What must have been called as the ‘drinking straws’ by the poet?
(a) Plastic pipes to drink juices
(b) Twigs of the trees in bushes
(c) Proboscis of the insects
(d) The straw that the poet carrier with himself to drink river water.
Solution:
(c) Proboscis of the insects.

Question 5:
Which word in the poem is a synonym of ‘sup’ or ‘drink with mouthfuls’?
(a) Sip (b) Unfold
(c) Suck (d) Brook
Solution:
(a) Sip

Question 6:
Which is the word in the extract that means ‘a liquid sweet juice?
(a) Velvet (b) Meadow
(c) Brook (d) Nectar
Solution:
(d) Nectar

Extract 2

Directions (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the followirig questions.

Explore the meadow houses,
The burrows in the ground,
A nest beneath tall grasses,
The ant’s amazing mound.
Oh! Meadows have surprises
And many things to tell;
You may discover these yourself,
If you look and listen well.

Question 1:
What does the poet refer to ‘meadow houses’?
Solution:
The houses of birds i.e. nests beneath the tall grass, the dwellings of rabbits, i.e. holes in the ground and mounds for the ants are called as ‘meadow houses’ by the poet.

Question 2:
What is amazing about he mounds of the ants?
Solution:
The mounds of the ants are made of such a soft soil as is extremely difficult to pile the way the ants do. They work very diligently to create their house.

Question 3:
Which all surprises must the poet be talking about in these stanzas?
Solution:
The poet talks about the surprises of the beauty of nature, like amazing chirping sounds of birds and humming sounds of bees and insects.
He talks about the soft velvety grass and the beautiful greenary all around.

Question 4:
Who can feel the delight of the surprises that meadows offer?
(a) A passive passerby.
(b) An eager passerby with his eyes and ears wide open.
(c) A person who takes photographs of it.
(d) A hunter.
Solution:
(b) An eager passerby with his eyes and ears wide open.

Question 5:
Which word in the extract means, ‘holes’?

(a) Mounds (b) Meadows
(c) Nests     (d) Burrows
Solution:
(d) Burrows

Question 6:
Which word is the opposite of ‘badly’?
(a) Look (b) Many
(c) Well (d) Amazing
Solution:
(c) Well.

NCERT SolutionsMathsScienceSocialEnglishSanskritHindiRD Sharma