Download Formula Book for Class 10 Maths and Science

English Main Course Book (MCB) CBSE Class 10 Writing with Grammar Sentence Reordering

Q. 1. Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board 2014, Set QUD9VQW)
(a) for many/on/relied/dogs/people have/generations
(b) companionship/used/they/for hunting/have been/and
(c) very/a dog’s/are/and ears/sensitive/nose
Ans. (a) For many generations people have relied on dogs./People have relied on dogs for many generations.
(b) They have been used for hunting and companionship.
(c) A dog’s nose and ears are very sensitive.

Q. 2. Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences : (3 marks) (Board 2014, Set 8L1922Q)
(a) inside/grandeur/the palace hall/it was/all
(b) interwoven/pearls/were/flower garlands/sparkling/with
(c) wooden stage/painted backcloth/the/decorated/with a/was
Ans. (a) It was all grandeur inside the palace hall.
(b) Flower garlands were interwoven with sparkling pearls.
(c) The wooden stage was decorated with a painted backcloth.

Q. 3. Rearrange the following words to make meaningful sentences: (3 marks) (NCT2014)
(a) children/kept/heart/for/young/writing/has/me/at
(b) writing/children/when/seventeen/I/took/was/for/to/I
(c) fiction/children/hooked/today/are/to/edgy
Ans. (a) Writing has kept me young at heart for children.
(b) I took to writing for children when I was seventeen.
(c) Children are hooked to edgy fiction today.

Q. 4. Rearrange the following to make meaningful sentences. The first one has been done as an example: (3 marks) (Board Term-I 2013, Set 8SRR)
e.g., England/good/many/lived/a/years/king/ago/wise/there/and/in Many years ago there lived a wise and good king in England.
(a) so much/man/his country/did/other/ever/for/for/as he/no/did
(b) the world/speak/Alfred/people/of/all over/the Great/now/as/him
(c) have/life/in/easy/those/did not/very/days/a/a king
Ans. (a) No other man ever did so much for his country as he did.
(b) People all over the world now speak of him as Alfred the Great.
(c) A king did not have a very easy life in those days. (CBSE Marking Scheme, 2013) (1×3 = 3 marks)

Q. 5. Rearrange the following to make meaningful sentences. The first one has been done as an example: (3 marks) (Board Term-I 2013, Set 5007)
e.g., stands/a/at/population/tiger/in/slim 1411/India/the/today The tiger population stands at a slim 1411 in India today.
(a) concemed/the/really/Indian/are/authorities
(b) tigers/the/of/population/falling/is/sharply
(c) considered/was/tigers,/Sariska,/for/sanctuary/a/which/tigers left/have/any/does not
Ans. (a) The Indian authorities are really concerned.
(b) The population of tigers is falling sharply.
(c) Sariska, which was considered a sanctuary for tigers, does not have any tigers left.
(CBSE Marking Scheme, 2013) (1 x 3 = 3 marks)
Q. 6. Rearrange the following jumbled words and phrases to make meaningful sentences : (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,059)
(a) teeth/one / the/neglected / of/body / the / are/of / most/parts
(b) brushing/teeth/remove/50%/your/wbes/can/almost/of/dental
(c) good/and/oral/health/dental/hygiene/need/inculcated/to/atanearlyage/be
Ans. (a) The teeth are one of the most neglected parts of the body.
(b) Brushing teeth can remove almost 50% of your dental woes.
(c) Good oral health and dental hygiene need to be inculcated at an early age.

Q. 7. Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences : (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,061)
(a) vast space/a multitude of/about/wandering/stars/is/in the
(b) majority/a few/are/form groups/but the/solitary/of them •
(c) a/they/universe/travel/very/through/spacious
Ans. (a) A multitude of stars is wandering about in the vast space.
(b) A few of them form groups but the majority are solitary.
(c) They travel through a very spacious universe.

Q. 8. Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,064)
e.g., many Indians sandal wood/to be/is considered/sacred by Sandalwood is considered to be sacred by many Indians.
(a) the Sandalwood/comes/oil/tree/the sandal/of Mysore/from
(b) of sandalwood/the commercial/Tipu Sultan/recognized/significance
(c) for the/monopolized/he then/the trade/state
Ans. (a) The sandal oil comes from the Sandalwood tree of Mysore.
(b) Tipu Sultan recognized the commercial significance of Sandalwood.
(c) He then monopolized the trade for the state.

Q. 9. Rearrange the jumbled words/phrases to form meaningful sentences. The first one has been done for you: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,018)
e.yVhave/area/potential/kills/species/road/endemic to the/entire/wipe out Road kills have the potential to wipe out entire species endemic to the area.
(a) entirely/blame the/we/public/cannot
(b) them/educate/have/we/to
(c) its life/an animal/could/cost/road/the/on/candy/throwing/a/even
Ans. (a) We cannot blame the public entirely.
(b) We have to educate them.
(c) Even throwing a candy on the road could cost an animal its life.

Q. 10. Rearrange the following words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,028)
(a) have been/by/infuriated/I/of/etiquette/lack/people’s
(b) cannot/freedom/away/be/taken/one/from/of speech
(c) cannot/speaking/yet one/all the time/keep on
Ans. (a) I have been infuriated by people’s lack of etiquette.
(b) Freedom of speech cannot be taken away from one.
(c) Yet one cannot keep on speaking all the time.

Q. 11. Rearrange the following words/phrases to make meaningful sentences: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,032)
(a) is/basic/change/of/truth/existence/the
(b) every/entire/is/the/cosmos/changing/moment
(c) shows/Tagore/path of/the/taking/pride/love/in the/God/of
Ans. (a) Change is the basic truth of existence.
(b) Every moment the entire cosmos is changing.
(c) Tagore shows the path of taking pride in the love of God.

Q. 12. Rearrange the following jumbled words/phrases to make meaningful sentences and write the same in the answer sheet: (3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,054)
(a) elephant/land animal/largest/is/today/the
(b) mild/peace loving/is/animal/it/a/and
(c) more easily/that is why/domesticated/be/can/it
Ans. (a) Elephant is the largest land animal today.
(b) It is a mild and peace-loving animal.
(c) That is why it can be domesticated more easily.

NCERT SolutionsMathsScienceSocialEnglishHindiSanskritRD Sharma

More Resources For Class 10