NCERT Solutions for class 3 English Unit-8

(i) WHAT’S IN THE MAILBOX?

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Who does the postman bring letters for?
Ans. The postman brings letters for the child’s mother or father.

2.Does the child ever get a letter?
Ans. No, the child never gets any letter.

3.What does the child decide to do?
Ans. The child decides to write letters to his friends.

Talk Time
1.Have you written letters?
Ans. Yes, I have written letters.

2. Who have you written to?
Ans. I have written letters to my uncle and cousins.

3. Who would you like to write to today? Why?
Ans. Today I would like to write to one of my friends. His name is Abhay. I want to write to him because today is his birthday.

Read this letter carefully
Devu has written a letter to his grandfather thanking him for a birthday gift.
H.No. 1792, Darya Ganj New Delhi 110 007
25 January 2006 Dear Grandfather
Thank you for the beautiful book of Panchatantra stories.
You will be happy to know that 1 read one story every day.
With love Devu

Let’s Write
1.Now write a letter to your friend, telling her about your school. You can use some of these words:
ncert-solutions-class-3-english-unit-8-1
Ans.

Flat No. 3A Sector 2
Vaishali, Ghaziabad
Uttar Pradesh-201010 10 February, 2012 Dear Sunanda
I am going to tell you about my school. The name of my school is D.A.V. Public School. My school has a big building. There are several classrooms in it. About one thousand children sdudy in this school. Each classroom has a big blackboard. The teachers write on it. The peon rings the bell. My school is very popular in my locality.
With love
Yours-lovingly
Shobha

(ii) MY SILLY SISTER

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.What does the baby do with the pebbles?
Ans. The baby thinks that the pebbles are real food. She tries to put them in her mouth.

2.What does the baby do with the book?
Ans. The baby tears the pages of the book.

3.When does the baby laugh?
Ans. The baby laughs when her brother scolds her.

4. Why does the washerman bring donkeys?
Ans. The washerman brings donkeys to carry away the dirty clothes on their backs.

Talk Time
1.What is the funniest thing the baby does?
Ans. When her brother shakes his head at her in anger and scolds her, or calls her naughty, she laughs. This is the funniest thing the baby does.

2.Do you think the baby sister is really silly? Why?
Ans. The baby sister is not really silly. She is very small. She does not know what is right and what is wrong.

Word Building
1.Fill in the blanks to spell words from the story.
Ans.
ncert-solutions-class-3-english-unit-8-2

2.Write similar words from the story:
Ans.Foolish – sillv
Stones – pebbles
Mischievous – naughty
Fetch – bring

3.Fill in the blanks with words from the box.
ncert-solutions-class-3-english-unit-8-3
Ans.The children are playing in the field. They are happy.
They are playing ‘catch-me-if-you-can.’
The bell has rung. It is time for lessons.

4. Fill in the blanks.
Ans. (i) One child, many children. (ii) One fox, many foxes.
(iii) One duck, many ducks. (iv) One goose, many geese.

5. Add Till’ to make a word.
Ans. (a) The children are playful, (play)
(b)The flowers are beautiful, (beauty)
(c)The books are useful, (use)
(d)The vegetables are plentiful, (plenty)

6. Add ‘ly’ to make a word.
Ans. (a) The new shoes are lovely, (love)
(b)He is really smart, (real)
(c)We should eat slowly, (slow)
(d)Let us sing softly, (soft)

7. Add fish’ to make a new word.
Ans. (a) That girl is always crying. She is childish, (child)
(b) I slipped on a banana peel. I feel foolish, (fool)
(c) My sister is babyish, (baby)

Let’s Write
1.Write five sentences on how you help at home.
Ans. I help mother in making her bed.
I help father in washing his clothes.
I also help my brother in arranging his bag. ,
I also help my sister with her studies. I do a lot of small things in the house.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan