NCERT Solutions for class 3 EVS Chhotu’s House

CHAPTER-5

CHHOTU’S HOUSE

Study the pictures carefully and answer the following:

ncert-solutions-class-3-evs-chhotus-house
1.What did Chhotu think when he looked at the pipe?
Ans. When Chhotu looked at the pipe, he thought that pipe would be the safest place to live. Pipe could save him from strong winds, rain and cold.

2.How did Chhotu use the pipe?
Ans. Chhotu used the pipe as a home.

3.Into which parts did Chhotu divide the pipe and its surrounding area?
Ans. Chhotu divided the pipe and its surrounding area into following parts:
•A part for sleeping
•A part for cooking
•A part for drying clothes
•A part for storing water
•A part where guests can sit or guest room.

4.In which part of this house will Chhotu like to spend most of his time?
Ans. Chhotu would like to spend most of his time in the part which was meant for guests.

5.Why do you think Chhotu invited Monu to live with him in the pipe?
Ans. Chhotu invited Monu to live with him in the pipe because of following reasons:
•Monu had no place to live
•Chhotu needed someone’s company.

6.Who all live with you in your house?
Ans. My family members, including my father, mother and my sister, live in my house. Chhotu divided the pipe into different parts. Write the names of different parts of your house.
Ans. My house has following parts:
•Drawing room •Bedroom
•Toilet                 •Bathroom
•Kitchen              •Study room.

7.How much’ time in a day do you spend in each part of your house?
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-chhotus-house-1

8.Is there any part of your house where one particular member of your family spends more time?
Ans. Yes, my mother spends most of her time in the kitchen.

9.Is there any part of your house where a particular family member never goes or goes for a short time?
Ans. Yes, my father never goes to the kitchen or goes for a short time.

10.Draw pictures of any two animals that live in our house uninvited. Write their names below the pictures.
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-chhotus-house-2

11.How do you keep your house clean?
Ans. We clean our house by following methods:
•There is regular cleaning with broomstick.
•There is regular mopping of floors.
•Bathroom is cleaned on a daily basis.
•Once in a month the whole house is cleaned by vacuum cleaner.

12.Who all help to keep your house clean?
Ans. There is a maidservant who does the mopping. All members in the family take turns to clean the bathroom. During monthly cleaning everybody contributes.

13.Where do you throw the garbage of your house?
Ans.We throw the garbage in the garbage bin which is kept on the roadside.

14.Is the area around your house clean?
Ans. Yes, the area around my house is clean.

15.Is there any special way in which you decorate your house? When and how?
Ans. Yes, on festive occasions we decorate our house in special way. Let us take example of Diwali. We decorate our house with colourful lights and with rangoli.

6.Name the things with which you decorate your house.
Ans. Some of the things we use to decorate our house are as follows: flowers, wall hangings, paintings, artifacts, fancy lights, etc.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan