NCERT Solutions for class 3 EVS Flying High

CHAPTER-8

FLYING HIGH

1.Which of the birds mentioned in the lesson have you seen? Write their names.
———–    ————–     ————–    ————-
———–    ————–     ————–    ————-
Ans. Crow, Sparrow, Maina, Peacock, Eagle, Parrot, Pigeon, Vulture.

2.Now go outside and look for birds on trees, in water, on the ground, in and around bushes. How many birds could you see?
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-flying-high-1
ncert-solutions-class-3-evs-flying-high-2

3.Have you ever noticed that different birds have different types of beaks?
Given here’are pictures of beaks of birds. Look at them carefully. Identify the birds and write their names. In the blank space draw a picture of the beak of some other birds, colour it and write it’s name.
Ans. (a) Parrot, (b) Crow, (c) Peacock, (d) Eagle, (e) Crane.
Note: Draw a picture of the beak of any other bird.

4.Can you move your neck like the owl?
Ans. No, I cannot move my neck like the owl.

5.There are some birds which can imitate our voice. Do you know the name of any such bird? Draw its picture in your notebook, colour it and write its name.
Ans.Parrot can imitate our voice.

6.Other than birds, which are the other animals that can fly?
Ans. Butterfly, Honeybee and Housefly.

7.If you could fly like a bird where would you like to go? What else would you do?
Ans. If I could fly like a bird then I would like to travel all around the world. I would like to race with other birds.

8.What would happen if birds could not fly but only walk on their feet?
Ans. If birds could not fly, they would not be able to enjoy flying high. They would have similar to other land animals. They would not be able to save themselves by flying away.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan