NCERT  Solutions for Class 4 English Unit-1

(i) WAKE UP!

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.What do you think birds say to each other in the morning?
Ans. I think birds say ‘Good morning’ to each other.

2. Who are already awake?
Ans. Birds, bees, cows, horses, ducks, sheep and chickens are already awake.

3. Which creatures wake up in the morning before the child does?
Ans. Birds, bees, cows, horses, ducks, sheep and chickens wake up in the morning before the child does.

Let’s Listen
1. Listen to the songs of birds. Say the words boy and bee. Listen to the b sound in big, bubbles, bin, bag, blue, blow and black.
Ans. For self attempt.

2. Listen to the baby chicks—cheep, cheep, cheep.
Ans. For self attempt.

Let’s Listen and Talk
1. Go for a morning walk. Listen to the sounds you hear like rustling of leaves, wind blowing, chirping of birds, sounds of footsteps.
Ans. Do yourself.

2. Imagine that a cow, a horse, a duck and a chicken are meeting for a morning meal. What would they say to one other? Talk about it.
Ans. Do yourself.

Say Aloud
Betty bought a bit of butter,
But the bit of butter that Betty bought was bitter, So Betty bought some better butter,
To make the bitter butter better.
Ans. Pronounce the words clearly and fluently.

Let’s Write
1. Connect the pair of sentences below using and or but
(а) It is time to get up for school.
(b) I want to sleep for some more time.
Ans. It is time to get up for school but I want to sleep for some more time,
(a) Sheila got some chocolates for her birthday.
(b) She got some new clothes too.
Ans. Sheila got some chocolates and new clothes for her birthday.
(а) Everyone has gone to sleep.
(b) I want to read my book.
Ans. Everyone has gone to sleep but I want to read my book.
(a) Raju plays cricket.
(b) He also plays hockey.
Ans. Raju plays cricket and hockey.

2. Fill in the blanks according to the example given below
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-15
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-16

(ii) NEHA’S ALARM CLOCK

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
Tick (Right) the correct answer-
1. What time did Neha’s clock ring every morning?
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-1
2. What did the birds say?
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-2
3. What is inside you that makes you get up at the same time everyday?
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-3
4. Put the letters in the right order. One has been done for you.
ilesm      smile      norming      morning    mrala        alarm
edorns    snored     ocklc          clock           wodwin    window

Let’s Listen and Talk
1. Listen to the sounds around you when you are on your way to school. Discuss with your friend the sounds that you heard. List them here-
Ans. Do yourself.

2. If there is no clock in the house to wake you in the morning, how will you wake up?
Ans. Will you continue to sleep or … I will wake up on my own.

3. What are the different ways of knowing the time during the day?
Ans.
• Wrist watch • Wall clock
• Certain programme on Television • Mobile phone .
• Sunlight

Word Building
Find the hidden words
mother, birds, clock, alarm, happy, morning, holiday, hungry, Sunday
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-4
Say Aloud
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-5
Ans. Pronounce them clearly.
Let’s Write
1. Who said these words and to whom?
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-6
2. Use the help box to fill in the blanks –
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-7
3. Look at the pictures below and complete the following paragraph. You will need these words
pulled out inside called out behind under
Ans. Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere.
I looked behind a door.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-8
I looked inside a cupboard.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-9
I looked under a bed
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-10
I could not find it anywhere. Then, I called out
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-11
me. I asked him to look for my book. He pulled out
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-12
Fun Time
1. Here is a word, clock. Write down words relating to clock.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-13
Here is a word, morning. Now write down words related to it
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-1-13

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan