NCERT  Solutions for Class 4 EVS Chapter 14 Basva’s Farm

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan

NCERT PAGE NUMBER 113
Find Out
1. In Basva’s area an implement called Khunti is used to loosen the soil. What is
this kind of implement called in your area? Find out.
Ans. In my area also such implement is called Khunti.

2. Find out from a farmer or some elders in your family what kinds of crops are grown in your area.  
Ans. In my area crops of wheat, rice, maize, mustard, gram, vegetables, etc., are grown.

3. Basva helps his father in the field. Do you help the elders in your family in their work? What do you help with?
Ans. Yes, I help the elders in my family in their work. I help my mom to clean and arrange the house. I help my father while purchasing the essentials for our house.

4. Do you enjoy doing that work?
Ans. Yes, I like to do those jobs.

NCERT PAGE NUMBER 116
Write answers in your notebook
1. Why is Basva not able to attend school for some days?
Ans. Basva is not able to attend school for some days because he needs to help his father in the field.

2. Are there any fields near your house? What is grown there?
Ans. Yes, there is a field near my house. Vegetables are grown in that field.
Basva’s Farm
3. Basva’s Appa takes the onions to the market in a truck. Think, how would fruits and vegetables be taken to another place, if there were no proper roads.
Ans. It would be difficult. In olden days people used to carry fruits and vegetable to such places by bullock carts, donkeys, boats, etc.

4. What kind of vehicles are used to carry fruits and vegetables?
Ans. Usually rikshaw, thela, tempo, tractor, trucks, etc are used to carry fruits and vegetables.

5. Draw a picture of one of these vehicles in your notebook.
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-1

NCERT PAGE NUMBER 117
Find Out and Write
1. Given here are pictures of some implements used by Basva’s family. Write the names of the implements. Also write what these are called in your area? For what work are they used?
(а) Name (in this chapter)
Name in your area
Work
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-2
Name (In this chapter)-Kurige
Name in your area-Kudaal
Work-ploughing
(b) Name (in this chapter)
Name in your area
Work
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-3
Name (in this chapter) – Khunti
Name in your area – Khunti
Work – Digging
(c) Name (in this chapter)
Name in your area
Work
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-4
Name (in this chapter)-Illige
Name in your area-Sickle
Work-Cutting vegetables

2. Many steps are needed to grow crops. Look at the pictures and mark them in the
correct order
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-5
Ans. The correct order is as follows:
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-14-basvas-farm-6

3. Find out about something that is grown in your area. Also find out the steps that are the part of this work. Draw them in the right order.
Ans. In my area wheat, rice, vegetables, mustard etc. are grown.