NCERT Solutions for Class 5 English Unit-10

(i) MALU BHALU (POEM)

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Where did the polar bear live with her family?
Ans. The polar bear lived in an icy lair with her family.

2.What did Malu learn to do from her parents?
Ans. Malu learnt fishing and swimming from her parents.

3.Where did Malu want to travel?
Ans. Malu wanted to travel beyond the vast blue sky.

4. What was it that Malu’s parents wanted her to learn?
Ans. They wanted Malu to learn the art of swimming.

5. Was Malu scared to swim? Did she learn it easily?
Ans. Yes, Malu was scared to learn swimming. Yes, she learnt it easily.

6. Read the last two stanzas of the poem. Whom does ‘she’ stand for in
both?
Ans. In the first stanza ‘she’ stands for Malu Bhalu and in the second stanza ‘she’ stands for her mother.

Use a Chart
ncert-solutions-class-5-english-unit-10-1
1.Now write a detailed character sketch of Malu Bhalu.
Ans. Malu Bhalu was a female polar bear. She was young and playful. She was covered with white hair. She was very clever and soon learnt how to fish. She was eager to learn the art of swimming. She was so smart that she learnt this art too quickly. She was bold and fearless. She was adventurous too.

Let’s Talk
1.Read the following passage carefully.
One day Meena plucks a mango and brings it home. Her grandmother gives the larger piece to Raju because he is a boy. Meena protests. After all, she brought the mango and she is the elder of the two. She insists she has a greater right over her share. Her father comes to her help and divides the mango equally.
Now answer the questions.
(i)Who brought the mango home?
(ii)Why did Meena’s grandmother give a larger piece to Raju?
(iii) Who do you think should have got the larger piece?
Ans. (i) Meena brought the mango home.
(ii)Because Raju is a boy.
(iii)In my opinion, Meena should have got the larger piece.

2.What are the things your mother asks you to do?
Ans.
ncert-solutions-class-5-english-unit-10-2

Let’s Write
1. Malu lived with Malu’s parents in the North Pole. Malu had great fun with Malu’s seagull friends. .
One day, Malu’s father told Malu that the hunters had come to trap Malu and Malu’s family. Malu knew how to hide very well. Malu shut Malu’s eyes and curled up like a ball of snow.
The hunters searched for Malu and Malu’s family everywhere but in vain.
We can avoid repeating the names by using certain other words in their place. Study the table below.
ncert-solutions-class-5-english-unit-10-3
Now rewrite the above paragraph using words from the above table.
Ans. Malu lived with her parents in the North Pole. She had great fun with her seagull Mends. One day her father told her that the hunters had come to trap her and her family. She knew how to hide very well. She shut her eyes and curled up like a ball of snow.
The hunter searched for her and her family everywhere but in vain.

(ii) WHO WILL BE NINGTHOU?

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Name the place in Manipur where the Ningthou and Leima ruled.
Ans. Kangleipak.

2. Why did the people of Kangleipak love their king and queen?
Ans. The people of Kangleipak loved their king and queen because they loved them very much and always wanted to see them happy.

3.Why did the Ningthou want to choose a future king?
Ans. The Ningthou wanted to choose a future king because he grew old.

4. How did the king want to select their future king?
Ans. The king wanted to select their future king by holding a contest. He wanted to see who was worthy of becoming a good ruler.

5. What kind of child was Sanatombi?
Ans. She was a lovely child, soft and beautiful inside.

6. Have you ever seen an animal or a bird in pain? What did you do?
Ans. Once I saw an astray dog coming under a running car. Both of his hind legs got bruised. The car driver did not pay attention. But I went near the injured dog, brought him in my varandah and gave him first aid. Only after then he stopped crying.

Let’s Listen and Talk
1.Where is Manipur on the map of India?
Ans. In the north-eastern part of India.

2. What language do the people of Manipur speak?
(i) Assamese (ii) Maithailon (iii) Migo (iv) Manipuri.
Ans. (iv) Manipuri.

3.Who do you think should have been made the future king?
Sanajaoba, the one who jumped through the tree.
Sanayaima, the one who jumped over the tree.
Sanatomba, the one who uprooted the tree.
Why do you think so?
Who was made the future queen and why?
Ans. No one should be made the future king because they only believe in showing their strength, which is not always good. A future king should be judicious and considerate.
Sanatombi was made the future queen because she had all the qualities of a good ruler. She did not believe in hurting anyone, not even trees.

Word Building
1.Write the meanings of the following in English.
Ans. Tunggi Ningthou — Future King
Thouro! Thouro! — Bravo! Bravo!
Phajei! Phajei! — Wonderful! Wonderful!
Shagol thauba nupa! — Such fine horsemen.

Fun With Sound Words  
1.Some interesting words sound like the noises for which they stand. You use a different tone of voice when you say these words. The voice becomes louder and more forceful.
For example,
Zoom! went the car., Bang! went the door., Pip! pop! flippety flop!
Say the following and write what would make these sounds or actions.
Ans.
Click! camera
Chirp! bird
Whisper! talking in low voice
Bravo! It is said when someone is doing well.
Oh! It is said to express surprise and pain.
Ah! It is said to express pleasure.
Hurrah! It is said to express happiness.
Alas! It is said to express sadness.
Wonderful! It is said to express pleasure or happiness.
Hi! It is said to greet someone.
Ho! It said to attract someone’s attention.
Hop away! It is a sound produced at the time of jumping.

Language Use
1.Read the lesson carefully and put a circle around all the action words with -ed at the end. Then write them in one column and their present form in smother. One is done for you.
Ans.
ncert-solutions-class-5-english-unit-10-4

2.Fill in the correct word in the blanks and complete the story.
Ans. In a forest, there lived (live/lives/lived) a goblin named Cruel. One day, he met (meet/met/meets) an old man wandering in the forest. Immediately, Cruel leapt (leap/leaps/leapt) on to the old man’s shoulders and ordered (order/orders/ordered) him. “Let’s go. Move fast.”The frightened old man obeyed (obey/obeys/obeyed) the nasty goblin and walked (walk/walks/walked) on. As they moved on, (move/ moves/moved) he noticed (notice/notices/noticed) that the goblin’s feet were very tender. The old man asked (ask/asks/asked) Cruel, “Sir, how are your feet so soft and tender?”Cruel replied, (reply/replies/replied) “I have taken a vow that I will not touch the ground with my feet, till I wash them.”They soon came (come/ comes/came) to a pool. The goblin instructed (instruct/instructs/instructed) the old man to wait for him while he entered (enter/enters/entered) the pool. The old man thought (think/thinks/thought) to himself. “Now that the goblin has wet his feet, he does not need me. Let me run for my life or he will surely eat me up.”So he ran (run/runs/ran) off.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan