NCERT Solutions for class 5 English Unit-5

(i)THE LAZY FROG

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Let’s Read
1.What did the frog do all day?
Ans. He slept all day.

2.Besides lazy, what other word can you think of to describe the frog?
(Hint. How he behaved with his mother, when a lady frog walked by.)
Ans. Shirker, impolite.

3.Complete the sentences with reference to the poem.
(i)When the frog’s mother called him, he pretended to
(ii)When a lady frog hops by, he does not even
Ans. (i) be hard-of-hearing (ii) open one eye.

4. Did you like the frog’s behaviour?
Ans. No, not at all.

Let’s Write
1.Refer to the poem and understand.
The frog loved to laze and lie around all day.
He did not like to do any work at all.
Now make true sentences about your selfl
Write about the people you like, a game you play, a hobby, a habit you have. You may use the following clues.
Ans. I love people who are helping bv nature.
I like to plav cricket.
I don’t mind doing mv work.
I don’t like to leave all mv work on mother.
I hate telling lies.
Try and find out the same from your family members also.

Say Aloud
â–º Add one more matching word to each pair. One has been done for you.
Ans. log     frog     dog
shirk           work     jerk
vain             deign    rain
preferring  hearing  tearing
heap            keep        leap
past             last           cast
way              say            ray

(ii)RIP VAN WINKLE

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Fun with New Words
1.Circle the correct meaning of the given words. You may need to use the dictionary.
Ans.
ncert-solutions-class-5-english-unit-5-1
ncert-solutions-class-5-english-unit-5-2

2.Match the words in the box with their meanings. You may take the help of a dictionary.
ncert-solutions-class-5-english-unit-5-3
(i)near the lower part of a mountain
(ii)with grey hair
(iii)to rub gently
(iv)to be very surprised
(v)known to you
Ans.(i)foothills (ii) grizzled (iii) stroked (iv) astonished (v) familiar

Let’s Read
1. Say whether the following sentences are True or False.
(i)Rip was kind to children.———–
(ii)Rip was a hardworking man.———–
(iii)The short old man on the mountain was his constant companion.———–
(iv)Rip helped the old mem on the mountains because he wanted to have a drink from the barrel.———
(v)Rip was away for twenty years because he was asleep on the mountains.———–
(vi)The drink from the barrel made him fall asleep for twenty years.———–
(vii) Nobody recognised Rip when he came back because he had reached the wrong village.———–
Ans. (i) True (ii) False (iii) False (iv) False (v) True (vi) True (vii) False.

2. Complete the following sentences.
(i)Rip’s village was situated———–.
(ii)The children of the village loved him because———–.
(iii)———–was his constant companion.
(iv)The villagers stared at him because———–.
(v)The old woman who recognised Rip was———–.
Ans. (i) Rip’s village was situated at the foothills of Kaatskill mountains.
(ii)The children of the village loved him because he plaved with them and told them stories.
(iii)Wolf. the doe was his constant companion.
(iv)The villagers stared at him because they could not recognise him.
(v)The old woman who recognised Rip was his neighbour.

Let’s Write
Work in groups of four.
1.What were the strange things about the men on the mountains?
Ans. (i) They all were dressed the same way.
(ii)They all had beards of various shapes and colours.
(iii)Their faces were serious.
(iv)They wefe completely silent.

2. What kind of a man was Rip Van Winkle?
Ans. (i) He was a kind neighbour.
(ii)He was ready to help anyone.
(iii)He loved children and told them stories.
(iv)He was a lazy man.

Vocabulary Building
1.Pick out the names of the games mentioned ih the story.
Ans.

  • flying kites
  • ninepins
  • shooting marbles
  • mountain-climbing

2. Sometimes we join two words to make a describing word. For example, Rip was a good-natured man, everybody liked him.
Here are some more describing words. Use them to complete the given paragraph.
Mrs Das has a——– job in a clothes shop; Yestierday, an——–woman  walked into the shop. She was wearing——–shoes. A——–dog was with her.  “I——– want a shirt for my dog, please,”she said.”For your dog?”asked Mrs  Das, ——– in surprise. “Yes,”replied the womah. “I want him to be ——–for my next party.”!
Ans. part time, odd-looking, high-heeled, well-dressed, long-sleeved, open-mouthed, sweet-looking.

3.Silent letters
What is common in the following groups of words?
Ans. (i) knee, knife, knot, know the sound ‘k’ is silent.
(ii) neighbour, daughter, fight, straight the sound ‘gh’ is silent.
(iii) honest, honour, hour, heir the sound ‘h’ is silent.
Try and make more silent letter words.
Ans. gnat: graw. grn tongue : fatigue.
chalk: talk, folk whistle : nestle, bustle

4. Read the two paragraphs given below.
My mother is always awake before anyone else in the family. I usually wake up after 6 o’clock. I loll around lazily for a few minutes. Then I get up and get dressed for school.
At bedtime, I read a story book. When I feel tired I lie down and go to sleep very quickly. I fall asleep in no time at all!
(i)Now find the opposites of the following words from the paragraphs and complete the table.
Ans. awake : asleep wake up : go to sleep
getup : fallasleep lazily : quickly
(ii)Fill in the blanks using the words in the previous questions,
(a)———- and———-quickly! You will be late for school.
(b)Shh! The baby is ———- . Don’t make a sound, or she will ———- .
(c)Are you still ———-? You should be———-now or you will not be able to———- in the morning for school.
Ans. (a) wake up, get up (b) asleep, wake up (c) awake, asleep, get up.

Let’s Talk
1.Read the speech bubbles. Who walks to school not often? Put them in order.
ncert-solutions-class-5-english-unit-5-4
Ans.
Arjun :I always walk to school. I live right opposite to the school. (1)
Nazim :I usually walk to school. It’s a nice way to start the day. (2)
Mini :I sometimes walk to school, at times I take the bus also. (3)
Anu :I don’t usually walk to school. I often go by cycle. (4)
John :I never walk to school. I live very far away. (5)

Creative Writing
1.Write about yourself using the following expressions (do you play in the park, go to bed late, fuss over food, study hard etc.?)
always frequently usually
often sometimes rarely
For example: I always do my work neatly.
Ans.(i)I frequently visit my native place.
(ii)I usually go to the market with my father.
(iii)I often go to the temple.
(iv)I sometimes write to my grand parents.
(v)I rarely go to see movie in cinema hall.

2.Use the following clues to complete the following exercise.
ncert-solutions-class-5-english-unit-5-5
(i)Write three new things you have done in the last three years.
Ans. (a)I have started studying at night.
(b)I have started helping my mother in her household work.
(c) I have started my tuition classes.
(ii)Write three things you have not done in the last three years.
Ans. (a) I have not played kabaddi.
(b) I have not visited Agra.
(c) I have not disobeyed my parents.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan