NCERT Solutions for Class 5 English Unit-9

(i) SING A SONG OF PEOPLE

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Which modes of transport do the people; use to move around in the city?
Ans. People use buses, autos, taxis, cars, scooters, cycles, etc. to move around in the city.

2. What are the things that people carry with them, while moving around?
Ans. People carry hats, umbrellas, handbags, briefcases, etc. with them while moving around.

3.Where all do you find these very busy people?
Ans. I find these very busy people on roads, on sidewalks, on subways, in lifts, in stores, at bus stops etc.

4. Where have you seen crowds of people?
Ans. I have seen crowds of people in and around the temples, railway stations, bus stops, hospitals, cinema halls, shopping malls, fairs, and parties etc.

5. Why do you think all these people are in a hurry?
Ans. All these people are in a hurry because they have to do a lot of work in limited time.

Language Use
Let’s write the opposites of the following words.
Ans. slow fast up down
back front tall short
below above, up crowd alone
loud slow go come

Let’s Listen
1.Read and listen to those two poems with your partner and find out what are the things that the village child and the city child like.
ncert-solutions-class-5-english-unit-9-1
Ans. Read and Learn.

Let’s Talk
1.The people who live in cities often wish they could live in quiet towns. Do you like the place you live in?
Tell your partner two things you like and don’t like about the place you live in.
Ans. I love the place where I live in.
Two things that I like about the place where I live in

  • Peaceful surrounding
  • Well-behaved neighbours
  • Two things that I don’t like .
  • Metro station is not very close to my place.
  • Astray dogs and cows make the colony roads dirty.

2. Find out how many people are there in our country?
Do we have enough land for all people on this earth?
Is there enough food and water for all people?
Ans. There are about 130 crore people in our country.
No, we don’t have enough land for all people on this earth. Neither have we enough food nor water for all people.

Let’s Interview
1.Interview your teacher and get her responses for the following questions.
(i) Why did you become a teacher?
(ii) How do you come to school everyday?
(iii) Do you have any pets?
(iv) What kinds of books do you like to read?
(v) What are your hobbies?
Ans.(i) Because I love to teach small children.
(ii) By school bus.
(iii) No.
(iv) Adventurous books and novels
(v) Gardening and painting.

2. Now write a paragraph about your teacher with the information you have gathered My Teacher ?
Ans. My teacher says she became a teacher because she likes to teach young children. She comes to school everyday by school bus. She does not have any pet. She is fond of books. She likes adventurous books. She equally likes novels. In leisure time she does gardening and painting.

(ii)AROUND THE WORLD

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Which tribe of Red Indians attacked the travellers?
Ans. The Sioux tribe of Red Indians attacked the travellers.

2.Which was the highest point of their journey?
Ans. The highest point of their journey was 7524 feet above the sea level.

3. Why did the train stop the first time?
Ans. The train stopped the first time when a herd of buffaloes began to cross the railway track.

4. How many days would it take for the train to reach New York?
Ans. The train would take seven days to reach New York.

5.Tick the correct answer.
(i) The first time the train stopped was because
(a) some robbers stopped the train.
(b) a herd of buffaloes was passing.
(c) the tracks were broken.
(ii) The bridge fell with a crash into the river.
(a) after the train had passed through.
(b) the train was still on the bridge.
(c) before the train passed over the bridge.
Ans. (i) (b) (ii) (a)

6.Match the following words with their meanings.
You can take the help of a dictionary.
halted : people travelling in buses, trains etc.
passengers :stopped
defended :completely
shuddered :many times
several occasions :trembled or shook violently
interruption :break the continuity of
entirely :protected from attack
Ans.
halted: stopped
passengers: people travelling in buses, trains, etc.
defended: protected from attack
shuddered: trembled or shook violently
several occasions: many times
interruption: break the continuity of
entirely: completely

Word Building
1. Read the following sentences.
The train steamed forward at full speed.
The train headed for the steep mountains.
Find five more such words from the lesson.
Ans. crossed, charged, passed, reversed, shrieked

2. From the text find three more describing words like the ones given – below in the example.
Ans. Steep mountain slopes shrill whistle
Deep canyons maximum speed
Hair raising curves. raging waters

3. Find the opposites of the following words from the text.
Ans. (i) Minimum speed maximum speed
(ii) Moved forward reversed
(iii)Disappeared appeared
(iv)Closed opened
(v)Lowest highest

4. In the lesson you will find many words that describe sounds like whistling, roaring, braking, crashing, raging.
Can you list the things these sounds are related to?
Ans.Sounds Things associated
whistling  wind, policeman
roaring   lion, gun
braking   car. truck
crashing  aeroplane
raging  waters, storm

Reading a Map
ncert-solutions-class-5-english-unit-9-2
Look at the view of the classroom from above. Now answer the following. You can use words like front, back, left and right.
1.How many doors and windows are there in the classroom?
2.Where are the blackboard and the cupboard?
3.How many rows of desks are there in the middle and back rows?
Ans.1.There are two windows on the right side and one window and one door on the left side.
2.The blackboard is in front of the classroom on the left side.
3.There are two rows of desks in the middle and two in the back rows.

2.1.There are——— trees between the classroom and the playground.
2.The——- trees line the passage
3. Many———–side of the playground.
ncert-solutions-class-5-english-unit-9-3
Ans.1. neem
2. mango
3. Gulmohar

Use the side map to answer the questions.
1.What does the *- dotted line on the map show?
2.What road would Ajay take to get to the boat club?
3.What building is next to the picnic area?
4.What road passes by
Ajay’s house?
5.What other way could Ajay use to get
from his house to his grandmother’s house?
Use verbs like: go, turn, cross
Use prepositions like: across, between, in front of, beside, near, behind
ncert-solutions-class-5-english-unit-9-4
Ans.1.Route from Ajay’s house to his school.
2.Kasturba Gandhi Marg.
3.India Gate.
4.Ring Road.
5.Ajay could take Ashoka Road to get his grandmother’s house from his house. He could go through Kasturba Gandhi Marg. From that road he could reach Boat club. Then he could go across the picnic area. From there he could turn right after walking a few steps and reach his grandmother’s house.

Let’s Listen
Do you like to float paper boats?
Listen to the poem given below.
Day by Day I Float My Paper Boats
Day by day I float my paper boats one by one down the running stream,
In big black letters I write my name on them and the name of the village where I live,
I hope that someone in some strange land will find them and know who I am,
I load my little boats with shiuli flowers from our graden,
And hope that these blooms of the dawn will be carried safely to land in the night.
Rabindra Nath Tagore
(i) Discuss with you# partner how you would send a similar message to someone.
(ii) Also find out how people sent messages in olden days and how they send them nowadays.
Ans. (i)I would write a similar message on a piece of thin paper. Then I would  wrap it in small polybag and send it.
(ii)In olden days they sent messages through messengers and pigeons. Nowadays messages are sent by post, telephones, mobile phones and e-mails.

Let’s Write
1.See the picture Travel Time below. Answer the questions that follow.
(i)Where did you go for an excursion/holiday?
(ii)With whom did you go?
(iii)What did you take with you?
(iv)What was the first thing you saw when you reached your destination?
(v)What did you like best about the place?
(vi)How long did you stay there?
(vii)What did you miss about home?
Ans.(i)Shimla.
(ii)Parents and siblings.
(iii)Warm clothes, some eatables, camera, medicines, etc.
(iv)Tall mountains.
(v)Climate, natural scenery etc.
(vi)Three days.
(vii)Home-made foods.

2.Make sentences using any two new words which you have learnt in the lesson.
Ans.(i)Suspension bridge—I got thrilled while crossing through the suspension bridge.
(ii)Defended—Policemen arrived in time and defended the poor boy from the criminals. .

3.Which do you think would be more fun—travelling by aeroplane or sailing on a ship? Write why you think so.
Ans.Sailing on a ship would be more fun because I love to be in the touch of water.

4.Fill in the blanks choosing group words from box.
ncert-solutions-class-5-english-unit-9-5
(i)The travellers rested under the———-of trees.
(ii)The———sang beautifully.
(iii)The———of flowers was lying on the table.
(iv)The girl looked up at the ———of stars.
(v)The———of robbers escaped.
(vi)The hunter shot at the———of birds.
Ans.(i) clump (ii) choir (iii) bunch (iv) cluster (v) band (vi) flock

5.Some words describe actions. Many of them end in -ly.
The girl danced beautifully.
Fill in the blanks by changing the word in the brackets suitably.
(i)The girl slept———— . [sound]
(ii)The children finished their work————. [quick]
(iii)The old man shouted———— .[loud]
(iv)The boys played———— .[quiet]
(v)) Do your work———— . [neat]
(vi)I can do the sum———— . [easy]
Ans.(i) soundly (ii) quickly (iii) loudly (iv) quietly (v) neatly (vi) easily.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan