NCERT Solutions for class 3 EVS Games We Play

CHAPTER-16

GAMES WE PLAY

1.Write the names of all the games mentioned in the lesson in the table below. Make a (2) in front of those games played indoors. Against the outdoor games make a Don’t forget to write the number of players needed for the game. If some other things are also needed to play the game, then write their names as well.
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-games-play-1

2.Do you play some games with your family members? Which games and with whom?
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-games-play-2

3.Do you know the name of any famous sports person in your area? If yes, write her or his name and the game with which she or he is associated.
Ans. Sushil Kumar; he is associated with wrestling.

4.How many games do you know which we play with a ball? Write their names in the ball.
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-games-play-3

5.Have you heard of Sania Mirza? She also plays a ball-game. Find out which one and write it’s name.
Ans. Yes, I have heard of Sania Mirza. She plays tennis.

6.Which game do you like the most?
Ans. Cricket.

7.Find out from the elders in your family or in the neighbourhood: Which games did they play when they were children?
Ans. Gilli-danda, Ludo, Football, Hide and seek, and Cricket.

8.Match the riddles with the pictures. Write the name of the game in the given space.
•Small and coloured are these glass balls,
To win the game you have to aim with them all.
Ans.Marbles.
•It has no wings but it can fly.
High, high up in the sky.
Ans. Kite.
•King, queen, ace and jack,
Fifty two of them make a pack.
Ans. Playing cards.
•Fours and sixes if you can get,
A century is sure, I can bet.
Ans. Cricket.
•If you land on a snake, do not frown, “
In this game you go up and down.
Ans. Snakes and Ladders.
•On the board are squares black and white,
There’s the king, the queen and the knight.
Ans.Chess

9.Besides playing, what else do you do?
Ans. Reading, painting, watching TV, singing, playing guitar, gardening.

10.Besides their work, what else do your family members do? Colour the pictures which show what your family members do in their free time; If you want to add more you can write or draw in the blank spaces.
Ans. Besides their work the members of my family do gardening, jogging, dancing, play cricket etc.
Colour the pictures yourself.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan