NCERT Solutions for class 3 EVS  Here Comes a Letter

CHAPTER-17

HERE COMES A LETTER

1.Given below is the journey of a letter shown through pictures. The pictures are not in a sequence. Arrange these to get the correct sequence.
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-comes-letter-1

2.What difference do you see in these letters?
Ans. Letters are of many types. The main types are: Postcard, Inland Letter, Envelope.

3.Which letters have stamps on them?
Ans. All the letters have stamps on them.

4.Are all the stamps similar? What are the differences?
Ans. Different stamps have different price which is written on them. There are different types of pictures on different stamps.

5.Have you seen the stamp of the post office on these letters?
Ans.Yes, I have seen the stamp of the post office on these letters.

6.Write your full address on the postcard given below.
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-comes-letter-2

7. Reena’s letter reached Delhi by train. How do you think letters reached distant places when there were no trains?
Ans. When there were no trains pigeons were used to carry letters to their destinations. People were also used to carry letters to their destinations by hand. Horsemen were also used to carry letters.

8.Where all have you seen telephones?
Ans. Telephone booth, school, home, hospital, offices.

9.With whom do you talk on the telephone?
Ans. I talk to my friends and relatives on phone.

10.Which of the two do you like more—writing a letter or making a phone call? Why?
Ans. I like to make a phone call, because a phone call gives instant feedback.

11.We wrote a letter. We also made a phone call. What are the similarities and differences between a letter and a phone call?
Ans.

Similarities:

  • Both are used for carrying forward the messages.
  • Both can be used anywhere in the world.

Differences:

  • We can hear the voice of other person on phone but not in case of letter.
  • Letters take some time to reach the destination. On phone, our message instantly reach to the other person.
  • Phone is costlier than letters.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan