NCERT Solutions for class 3 EVS The Story of Food

CHAPTER-14

THE STORY OF FOOD

1.What kind of work are people doing in both the families?
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-1
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-2

2.Is your family like any one of these families? If yes, like which one? How is your family like theirs?
Ans. My family is like Venu’s family. Everyone in my family shares work. All of us eat together.

3.Do all the people in your family eat together? If not, why?
Ans. All people in my family eat together during dinner time.

4.Who eats last in the family?
Ans. Nobody, as we try to eat together most of the time.

5.Who does not help in cooking food in the family and why?
Ans. I do not help in cooking because I do not know how to cook.

6.In the table, some of the work done in the house has been mentioned. Find out who does them in your house and who does them in your friend’s house. You can add some other work to the list also.
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-3
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-4

7.Who does more work in the house?
Ans.(a) In vour house my mother.
(b) In your friend’s house friend’s mother.

Where Does What We Eat Come From?
1.
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-5
Ans.
ncert-solutions-class-3-evs-story-food-6

2.When you are sick, do you take any medicine which we get from plants? What do you take when you

  • get hurt —————-
  • have a stomachache —————-
  • have cough and cold —————-
  • have a toothache —————-

Ans.

  • Get hurt —- We take turmeric with milk.
  • Have a stomachache —- We take saunth and ajwain with water.
  • Have cough and cold —- Have Tulsi, ginger, laung etc.
  • Have a toothache —- We apply clove oil on the teeth.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan