NCERT Solutions for Class 4 English Unit-10

(i) THE NAUGHTY BOY

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.From where did the naughty boy come?
Ans.The naughty boy came from England.

2.Where did the naughty boy go?
Ans. The naughty boy went to Scotland

3.Why did he go there?
Ans.He went there to see its people and things there.

4.What did the boy wonder about?
Ans.The boy wondered that all the things found in Scotland were all the same as in England.

Let’s Listen
1.Listen to these instructions and follow them.
(а) naughty walk forward
(b) naughty walk backwards
(c) fall down
(d) do a funny trick
(e) walk on tiptoes
(f) drag your feet
(g) spin around
(h) jump like a horse .
(i) walk with your shoes
(j) shuffle your feet
Ans.Do it Yourself

Let’s Talk
1.What do you think the naughty boy would see in India?
Ans. The naughty boy would see everything same in India.

2.Have you recently been to another place? What is it like? How is it different from your own place?
Ans.Do it yourself.

3.All cultures have their own folk songs in which each line is repeated. This line is sung in a chorus. Sing a folk song in your own language.
Ans.Do it yourself.

Word Building
1.Naughty is a describing word. Can you find more describing words can you find in this maze?
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-10-1
2.Now write these words here-
(а) The peacock is a beautiful bird.
(b) Pinocchio is a naughty puppet.
(c) I saw an ugly quarrel.
(d)) Morning exercises make you healthy.
(e) A glass of milk makes your teeth strong.
(f) Rita’s rude behaviour annoyed me.
(g) Rahul does not eat green vegetables, therefore his eyesight is weak.

Let’s Write
1.Can you write six things that are made of wood?
Ans.
chair          table                  bookshelf
bench        cupboard          bat

2.Look at the words given below and put them under the things that they are
balloon        chair      table      eraser       shirt
pencil           toys        car          trousers   knife
scissors       cap
Ans.
metal      wood         rubber         cloth
car           chair         balloon        shirt
knife        table         eraser          trousers
scissors   pencil       toys              cap

3.Who do you think is the naughtiest child in your class?
Describe her/him in five lines.
Ans.
• Sanju is the naughtiest boy in my class.
• He never concentrates on his studies.
• He disturbs me and other students of the class.
• So long the teacher is there in the class, he tries to be silent. But the moment he/she goes out he starts shouting.
• He often beats his classmates.

Say Aloud
hard           yard       long         song
weighty     eighty    found      ground

Fund Time
Let’s make a mosaic hat for your clown You need
• Mirrors/beads of different size and shapes
• Fevicol/glue/gum
• A piece of cardboard
• Sketch pens
Method
• Take a piece of old cardboard.
• Draw a colourful pattern on it.
• Take glue/gum and apply it on the surface and stick beads/mirrors/pulses on it.
• Fold it into a cone.
• Your lovely Mosaic Hat is now ready.
• Put it on your clown.
Which country does your clown belong to? Now complete the table below-
Nation                                        Nationality
India –                                        Indian
Scotland                                    Scotish
Australia                                   Australian
France                                       French
Japan                                        Japanese

(ii) PINOCCHIO

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.What did the carpenter buy?
Ans.The carpenter bought a strange piece of wood.

2.What did he make out of it?
Ans.He made a puppet boy out of it.

3.What did he call his puppet?
Ans.He called his puppet Pinocchio.

4.What did Pinocchio say in the end?
Ans.Pinocchio said in the end that he was glad to be a real boy. He would never lie again.

Let’s Talk
1.Have you ever seen puppet?
Ans. Yes, I have seen a puppet.

2.Tell the story of Pinocchio with actions.
Ans. Do it yourself.

Word Building
Word Fun
How many words can you make from PINOCCHIO?
Fill them in the empty boxes.
PINOCCHIO
Ans. PINOCCHIO
PIN                                                                HOP                                                   CHIN
NO                                                                                                                              INCH
HIP                                                                                                                             NIP
CHOP                                                            ON                                                       CHIP

Let’s Write
1.Make opposites with the words-
dis__in__
Ans.
respect               disrespect                     own                                     disown
able                    disable                           capable                               incapable
efficient             inefficient                     secure                                 insecure

2.Make naming words by adding ness, ity, ty at the end of the words given below. One has been done for you.
Ans.
public                        publicity                              stupid                              stupidity
forgive                        forgiveness                       blind                                 blindness
kind                            kindness                           cruel                                  cruelty
polite                          politeness                         swift                                 swiftness
moral                          morality                            solid                                 solidity

3.Which of the following would you expect a carpenter to use at work?
bench, poker, plane, chisel, fork, spade, blotting paper, lawn-mower, telescope, pincers, jaw, scissors, hammer, map, nails, lathe, pencil, anvil.
Ans.
plane                   lathe
chisel                   pencil
hammer              anvil
nails                     spade

4. Now make sentences using some of the above words.
Ans.
• Plane – The carpenter used his plane on the wood to make it smooth.
• Chisel – He chiselled some marble.
• Hammer – The carpenter lost his hammer.
• Nails – I hit some nails with the hammer on the wall.
• Lathe – The carpenter’s new lathe was stolen.
• Pencil – I have bought an HB-pencil.
• Anvil –
• Spade – He is working in the garden with a spade.

5.Give another word from the story that means
Ans.
completed                          finished
surprised                           amazed
strange                                queer
make up your mind         decided

6. Add ‘-er’ or ‘-r’ to the doing words below to make new words.
Ans.
stiff                              stiffer                                          strange                                     stranger
fight                            fighter                                          dance                                        dancer
juggle                         juggler                                          ride                                           rider
speak                          speaker                                        use                                             user
write                            writer                                            joke                                          joker

Comprehension Passage
Once a cunning jackal jumped into a big tub of blue dye.
“I am your king”, he said. All the animals, big and small believed him and bowed before him. The clever jackal smiled. Now he wag’ the most powerful animal in the forest. He was proud to be a king.
Once, the jackal woke up in the middle of the night. The jackals in the forest were howling at the full moon in the sky. The blue jackal forgot he was a king. He, too, began to howl.
“Hu…aah! Hu…aah! he cried.
The animals ran out to see. “He is not a king. He is just a jackal!”they shouted.
They rushed to attack him.
“Stop, stop! I am sorry I tricked you. Please do not kill me!”said the blue jackal.
The animals forgave him, but only after giving the jackal a good beating.
– A Panchtantra tale
Reading is Fun
1. Why did the animals think that the jackal was a king?
2. How did the jackal become blue?
3. What did the animals do when they saw the blue jackal?
4. Why did the dogs feel scared when they saw the jackal?
5. How did the animals know that the king was just a jackal?
Ans.
1. The animals thought that the jackal was a king because he dyed himself in blue colour.
2. The jackal jumped into a big tub of blue dye and became blue.
3. When the animals saw the blue jackal, they thought that he was their king and bowed before him.
4. The dogs felt scared when they saw the jackal because he (jackal) was looking fearful in blue colour.
5. Once the jackal got up in the middle of the night hearing other jackals’ howl in the forests. He forget he was a king and began to howl loudly. All the animals ran out to see and found that it was the jackal who was howling. In this way they came to know that the king was just a jackal.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan