NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7

(i) HIAWATHA

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun ,
1.Who was Hiawatha?
Ans.Hiawatha was a young Red Indian boy.

2.Who was Nokomis?
Ans.Nokomis was Hiawatha’s old grandmother.

3.What did he learn about birds?
Ans.He learnt the language of the birds, their names and all their secrets such as how they build their nests, where they hide themselves during winters, etc.

4.What secrets did he learn about beasts?
Ans.He learnt how the beavers build their lodges, where the squirrels hide their food, how the reindeer run so swiftly and why the rabbit is so timid.

Let’s Listen
1.Whisper a secret in your partner’s ear. The partner will in turn whisper his secret in your ear.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-1.1
Now talk about the secret aloud.
Ans.Do it with your partner.

2.Form a circle and whisper a secret into the ear of the person on your right. He in turn whispers into the ear of the person on the right. Pass the secret on till it goes around the circle. The last person will tell the secret aloud.
Is the secret the same as what the first child had whispered?
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-2
Ans. Do it with your friends.

Let’s Talk
1.Do you think that —
(а) Hiawatha liked learning new languages?
(b) Hiawatha called the birds-‘chickens’ and the beasts ‘brothers’? What do you think this shows?
(c) Do birds have secrets?
(d) Do you know the secret language of any animal? Tell the class about it
Ans.
(a) Yes, Hiawatha liked learning new languages.
(b) This shows that Hiawatha was friendly to birds and animals.
(c) Yes, birds have their secrets.
(d) No, I don’t know the secret language of any animal.

Say Aloud
squirrel     quarrel     queen      quick
quill            quilt         quiet      quality

1. Use words beginning with V sound like—
hat,   house,    hen,   hide,   horse,    heart,    hand etc. .
Make a pair of words, one a ‘describing word’ and one a ‘naming word’.
Happy Hiawatha,    hungry hippopotamus,     high’horse,     heavy hand,
Ans.
• Active hen
• New hat
• Kind heart
• Beautiful house

2.Have you seen
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-3 ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-4
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-5 ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-6

Let’s Share
Make a story of the poem and share it with your friends. You can change Hiawatha’s name and give the name of your classmate.
Start the story which other children can continue.
You could begin like this –
Ans. Once upon a time there was a boy called… Suraj. He loved all birds and animals. He learnt their languages, their names and all their secrets. He used to talk to them whenever he met them. He called the birds ‘Suraj’s Chickens’ and animals ‘Suraj’s Brothers’.

Let’s Write
1.This is a park where children talk to different animals and birds. Write four sentences about the picture. Use capital letters where required, complete sentences and punctuation.
Now colour the picture.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-7
• Several birds and animals are sitting around her.
• The girl is talking to them.
• Everyone appears in a happy mood.
Note : Colour the picture yourself with suitable colours.

2.Where do the following live?
(а) Birds live in
Ans. nests
(b) Rabbits live in
Ans. burrow
(c) Beavers live in
Ans. lodges

3.Describe Hiawatha, his home and friends in ten lines.
Ans. Hiawatha was a young Red Indian boy. He lived with his old grand-mother, Nokomis in a Wigwam. Hiawatha learnt to love birds and animals from his grandmother. He used to talk to them whenever he met them. Birds and animals also loved him and talked to him. All birds and animals were his friends. He learnt their languages, their names and all their secrets. He called the birds ‘Hiawatha’s Chickens’ and animals ‘Hiawatha’s Brothers’.

4.What did Hiawatha love?
Ans. Hiawatha loved all the things around him such as the stars, the trees, the insects, the birds, the animals and many other things.

5.Match ‘A’ with ‘B’ and write the complete sentences below:

ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-8
Ans.
Whenever I am hungry, I eat.
Whoever comes first, wins.
Wherever I go, I have friends.

6.Complete the following stories by using an appropriate word from the box given below—
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-9
(A) Ram was a farmer. He wanted to sell his goats and sheep. So he went to the market. There he sold all his animals to a rich man and got a lot of money. When he was going back to his village, three thieves stopped him. “Stop! Give us all your money.”Ram was very clever. He said, “I’ll give my money to the strongest of you.”On hearing this, the thieves started fighting amongst themselves. Ram slipped away quietly.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-10
(B) Sitting on a tree a crow was enjoying a piece of bread. A hungry fox wanted to have that bread. He said very sweetly, “Dear brother, I’ve heard that your voice is very sweet. Please sing a song for me.”The foolish crow opened his beak and the piece of bread fell down. The fox picked it up in his mouth and ran away.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-11

7.Some words have similar sounds, but different meanings. Choose the correct word from the box and fill in the blanks.
(а) The bird sits on a bough, (bow, bough)
(b) The squirrel has a long tail, (tail, tale)
(c) I have to leave at two, (too, two)
(d) This sum is right, (right, write)
(e) I can hear the bird’s song, (hear, here)
(f) Do you know a secret? (no, know)
(g) The King sits on the throne, (thrown, throne)
(h) He is our school principal, (principal, principle)

(ii) THE SCHOLARS MOTHER TONGUE

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Who came to Akbar’s court?
Ans.A learned Pundit came to Akbar’s court.

2.What did he claim to know?
Ans. He claimed that he could speak many languages fluently.

3.How did he challenge everybody?
Ans. He challenged everybody to name his mother tongue.

Let’s Talk
1.What is your mother tongue?
Ans. Do it yourself.

2.Tell the class a joke in your mother tongue.
Ans. Do it yourself.

3.Do you know any other language? Do you know a joke in English? Tell your friends.
Ans.Do it yourself.

Let’s Listen
1.Listen to your favourite advertisement on the radio or T.V. Repeat it
with stress on the words. Act, draw and write the advertise-ment.
Ans.Do it yourself.

Say Aloud
ask                     bask               mask          task
scholar             school            scan           skim
We say -1 learnt my lesson, (action word)
But A leam-ed pundit came to the court, (describing word)
We pronounce it as leam-id to rhyme with
created
waited

1.Tick (✓) the words which end with the sound id. Say each word aloud.
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-12
Word Building
1.Make a class dictionary with words from the story. Try to find suitable words for them in your mother tongue. Say these words aloud.
Then make sentences with those words in your class dictionary.
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-13
2.Write all the words that show you are happy.
For example : Hurray, Ha! Ha!
Add more
Ans.yahoo! hip, hip, hurray! Oh! Wonderful!

3.Tick (✓) the right answer.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-14
4.Look and fill in the columns. One has been done for you.
Ans.
quiet      quietly       sad            sadly
fluent     fluently    fierce        fiercely
angry     angrily     gentle      gently

5.Match the words in Column ‘A’ with words in Column ‘B’
A                                                                          B
king                                                               children
teacher                                                         patients
doctor                                                           courtiers
bus driver                                                    clients
lawyer                                                            passengers
mother                                                          students
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-15
6. Play this game with a friend. Pick up what you want from any basket.
Add a or an before it.
Now say the sentences below, using these things –
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-16
Ans.
• a rug, a pillow, a bedsheet
• an alarm clock, a wall clock, a wrist watch
• an apple, an orange, a banana, an ice-cream
• a bow, an arrow, a ball, a bat, a doll
• a waistcoat, a long coat, a raincoat, an umbrella
Neena   : Can I have an orange, please?
: Yes, here you are.
Jeevika : Can I have a banana, too.
: No, sorry. You can’t have that
Make more sentences using words from the baskets.
• Can you give me a bat?                    • Would you like an ice-cream?
• Would you like a banana?               • Can I have a longcoat, please?
• Can I have a wrist watch, please?  • Would you like an apple?
• Would you please give me a doll?

Let’s Share
1. How did Birbal find out about the Pundit’s mother tongue?
Ans. At night, Birbal entered quietly into the Pundit’s room when he was asleep. He whispered something into his ear and tickled it with a feather. The Pundit, half awake, spoke suddenly in his mother tongue. In this way, Birbal found out about the Pundit’s mother tongue.

2. Act this out with your friends and make it into a class play.
Ans. Do it yourself.

The Truth Balloon

Suppose you are going on a camping holiday.
What are the four most important things you will carry with you?
Choose from the tags attached to the hot air balloon.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-17
Ans.
• Money
• Food packets
• Water bottles
• First aid kit

Fun Time

Crossword Fun

India is a country of many languages. Let’s see if you know what the people of the states in this crossword puzzle speak. The clues are given below. The first letter of each answer has been filled in for you.
Across
1. This language is spoken in Orissa
2. It is spoken in Karnataka
4. The people of Assam speak this language
7. This language is used in Andhra Pradesh
8. You can hear this spoken in Maharashtra
Down
3. The people of Kerala speak this language
5. This is our national language
6. The language of the Goan people
7. This is spoken in Tamil Nadu
9. It is widely spoken in Uttar Pradesh and elsewhere
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-7-18

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan