NCERT Solutions for Class 4 English Unit-9

(i) BOOKS

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.What did the library door say?
Ans. The library door said to come in.

2.What did the books in the library book like?
Ans. Some books were tall and thin while some were little and fat.

3.Why did the child in the poem like looking at the pictures?
Ans.The child in the poem liked looking at the pictures because they told him stories.

Let’s Listen
1. What word signs have you seen or heard-
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-9-1

Let’s Talk

1.Do you like reading story books?
Ans. Yes, I like reading story books.

2.What kinds of stories do you like?
Ans. I like adventurous stories.

3.The word galore means in great numbers. Do you also have a class library
or a school library which keeps many books? Can you borrow books?
Ans. Yes, I have a school library which keeps many books. Yes, I can borrow books from there.

4.Tell the class about your favourite story book. Talk about the character you liked most in the book.
Ans. Do it yourself.

Fun Time
Let’s play Book Chain
Form groups of five or six children in the class. Sit in circles. The first child will
begin the book chain by saying the name of a story book. The next child extends
the chain by saying the name of another book. In,this way a book chain is formed.
The more the rounds the children can go on for, the longer the book chain will
be.See which group makes the longest book chain.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-9-2
Ans. Do it yourself.

Let’s Write
Make word families. The first word in each has been written for you.
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-english-unit-93
Look at this sentence:
A library is a place where books are kept.

Now fill in the blanks after reading these sentences.
Ans.
1.An airport is a place where aeroplanes take off and land.
2.A kitchen is a place where food is cooked.
3.A hospital is a place where sick people are taken care of.
4.A market is a place where you can buy things.
5.A school is a place where children study.

(ii) GOING TO BUY A BOOK

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Reading is Fun
1.Why did grandfather give the children money?
Ans. Grandfather gave the children money to buy books.

2.Where did they go to buy books?
Ans. They went to a small bookshop to buy books.

3.Did the girl buy a picture book?
Ans. No, the girl did not buy a picture book. She bought a story book.

Let’s Listen and Search
In small groups one child will give directions orally only
once; the others will listen and hunt for the following:
1.a circle
2.a square
3.a triangle
4.a piece of paper with three signatures
5.a piece of paper with red colour
6.a piece of paper with a number
7.a piece of paper with the label of tea
8.a twig in the shape of an alphabetic letter
9.a slab of mud with a drawing
10.a flower in the shape of a number
Ans.Do it yourself.

Let’s Talk
1.Is there a bookshop near your home? If these is, do you like to visit it?
Ans.Yes, there is a small bookshop near my house and I visit it weekly.

2.What are the different kinds of books in this bookshop or in any other bookshop you have seen? Tell the class.
Ans.There are different kinds of books in the bookshop which is close to my house.
One can get there picture books, story books, novels, etc.

Let’s Write
1. Look at these sentences in the story-
(a) Should we go to the big market?
(b) Should we go to the small shop?
(c) Should I buy a thin book?
The coloured words above are describing words.
Now fill in more describing words into the passage below
Ans. It was a dark night. A little girl sat up in bed listening to her mother tell a short
story. Her beautiful eyes opened wide and she gave a lovely smile. “Now go to
sleep, Paro,”her mother closed the book. “Sweet dreams.”

2.Imagine that you will go to bookshop tomorrow. What will you do there? Write five sentences beginning with:
Ans.
(a) I shall go through several books.
(b) I shall read a few of them.
(c) I shall select some books of my choice.
(d) I shall buy them.
(e) I shall return home and read them.

3.Tina goes to her school library to borrow a book. Complete her dialogue with the librarian by using and or or in thd blanks.
Ans. Tina : Ma’am, I want to borrow a book.
Librarian : Do you want a story book or a book of poems?
Tina : I want a story book.
Librarian : Do you like stories about animals or adventure stories?
Tina : I like both.
Librarian : Go to the second cupboard. On the first shelf, you will find animal stories and on the second, adventure stories.
Tina (after selecting books) Ma’am, I want Black Beauty and Panchantantra Stories.
Librarian : You can have either Black Beauty or Panchantantra Stories.

NCERT SolutionsEnglishMathsEVSHindiParyavarana Adhyayan