NCERT  Solutions for Class 4 EVS Chapter 17 Nandita In Mumbai

NCERT PAGE NUMBER 139
Write
1. Why did Nandita have to bring her mother from the village to Mumbai?
Ans. Nandita had to bring her mother to Mumbai for treatment.

2. Nandita used to feel like vomiting when at first she had to use the toilet where Mama lived. Why?
Ans. The toilet was too dirty and smelt bad, so Nandita used to feel like vomiting.

3. In what ways did Nandita find her Mama’s house to be different from her house in the village?
Ans. There is a courtyard, separate kitchen and bathroom in Nandita’s house in the village, while there is no courtyard or separate kitchen or bathroom in her Mama’s house in Mumbai.

4. What differences did Nandita find between getting water from the public tap and in the village?
Ans. There is no fight or rush to get water from pond and river in the village, while in Mumbai there Eire fights to get water from public-tap, people have to come in queue to get water. The time was also fixed for water supply in Mumbai.

5. Was there electricity at the place where Nandita’s Mama lived? Guess.
Ans. Yes there was electricity at the place where Nandita’s Mama lived.

NCERT PAGE NUMBER 141
Let Us Talk
1. Do you know anyone who was admitted to a hospital?
Ans. Yes I know one of my friend’s grEindfather who was admitted to a hospital.

2.For how many days was he or she in the hospital?
Ans. He was admitted for about 5 months.

3. Did you visit the person in the hospital?
Ans. Yes, I went to visit him in the hospitEd.

4. Who was looking after the patient at the hospital?
Ans. Parents of my friend were looking after the patient at the hospital

5. Have you ever seen a tall building? Where?
Ans. Yes I saw several tall buildings.

6. How many floors did the building have?
Ans. There were 20 floors in the building.

7. How many floors did you climb?
Ans. I climbed upto the 5th floor. ,

NCERT PAGE NUMBER 141 Another House
1. When Nandita first came to Mumbai, what were the things that she was afraid to do?
Ans. Going to crowded places, boarding the bus, to look down from higher floors, to board a lift were the things that Nandita was afraid to do when she first came to Mumbai.

2. What were the differences between the houses where Mama lived and the houses in the high-rise buildings?
Houses in area where Mama lived Houses in a high-rise building
_______________________      _______________________
_______________________      _______________________
_______________________      _______________________
_______________________      _______________________

Ans. Following are the differences between the houses where Mama live and the houses in the high-rise buildings –
Houses in area where Mama lived Houses in a high-rise building
Common toilets                                        Separate toilet
No kitchen                                                 Separate kitchen
No Water tap                                            Water tap in kitc and
bathrooms
No glass window                                      Glass window

3. Discuss why there were differences?
Ans. Because of less money Nandita’s Mama had, he could not hire, purchase or build a big house or flat like one was in high rise building.

Tell About Yourself
4. Draw a circle around the kind of house you live in. Is it like the house of-
Nandita             Mama                  Babloo                 Any other kind
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-17-nandita-in-mumbai-1
5. Where does the water come from in your house?
Ans. In my house water come from boring.

6. Is there an electricity connection in your house? How many hours in a day do you get electricity?
Ans. Yes there is an electric connection in my house. We get almost 24 hours electricity in a day.

7. Which is the nearest hospital in the area where you live?
Ans. AIIMS is the nearest hospital in the area where I live.

8. How far are these from your house?
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-17-nandita-in-mumbai-2
9.Draw pictures in your notebook of the different kind of houses in your area.
Ans.
ncert-solutions-for-class-4-evs-chapter-17-nandita-in-mumbai-3
NCERT PAGE NUMBER 145
Write in your notebook
1. Why does Mama have to change his house?
Ans. A big hotel was proposed to be built on the land where Mama had his house was present. So, the people living at that place had to change their house.

2. Have you ever moved from your house? If yes, why did you have to move?
Ans. Yes, I moved from my house because of transfer of my father to another place.

3. Do people in your family have to go far for their work? Where do they go? How far do they have to go?
Ans. Yes, my father goes to office for his work. His office is about 10 km from our house.

Discuss
4. Is it right that Mama and others have to move because a hotel is going to be built there?
Ans. If they were not the owner of the land, then it is right. But the Government should also ensure that the poor get affordable houses.

5. Who will benefit from this?
Ans. The owner of the land and hotel will be benefited from this.

6. Who will face difficulties?
Ans. People like Nandita’s Mama will face difficulties.

7. Do you know of any people who have faced problems similar to Nandita’s Mama? Talk about it in class.
Ans. Yes, I know several peoples who had to face- similar problems like Nandita’s Mama. They have to move to new places because of the construction of a new road.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan