NCERT  Solutions for Class 5 EVS Chapter 9  Up You Go!

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Tell
1.Have you ever seen the mountains? Have you also climbed a mountain? When and where?
Ans. Yes, I have seen the mountains. During our trip to Himachal Pradesh we got a chance to climb the mountains.

2.How far have you walked at one time? How far can you walk?
Ans. I have walked about 2-3 kilometres at one time. I think I can walk up to 20 km.

Imagine
1.What do you think about the paths on the mountains? Draw a picture.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-9-up-you-go-1

Tell
1.What do you think about the responsibilities of a group leader?
Ans. The responsibilities of a group leader can include many aspects. Some of them can be as follows:
(а) Looking after each member of the group.
(б) Taking care of all the needs of the group.
(c) Leading by example.

2.How would you feel if you were made a leader in such a camp?
Ans. I will feel highly fortunate for getting such responsibility.

3.What does a monitor in your class have to do?
Ans. Some of the responsibilities of a monitor are as follows:
(а) Maintaining discipline in the class; in the absence of teacher.
(б) Arranging necessary items like chalk, duster, dustbin, etc.
(c) Conveying the problems of students to the teacher.

4.Would you like to be the class monitor? Why?
Ans. Yes, I would like to be the class monitor. This is a challenging task.

Find Out and Write
1.What kinds of tools are needed for climbing mountains?
Ans. We need a thick rope, sling, stick, axe, etc. for climbing mountains. We also need food packets, water bottles, plastic sheet, diary, torch, first aid kit, oxygen cylinder, etc.

2.Have you ever seen a hook and rope being used for anything else? Where?
Ans. Yes, I have seen a hook and rope for drawing water from a well. I have also seen hook and rope being used for rescuing people.

3.What else can we use if we want to cross a river in the mountains?
Ans. For crossing a river in the mountains we need thick rope, sling and pitons.

4.Why do we need extra energy on the mountains?
Ans. While climbing the mountains we need to rise against gravitational force. We also need to walk on a rough surface. That is why we need extra energy on the mountains.

5.Have you ever heard of anyone who has done something adventurous? What?
Ans. Yes, one of my friends is fond of river rafting which is an adventurous sport.

6.Have you ever done anything adventurous? If yes, tell your class. Write about it in your own words.
Ans. Yes, during a team building exercise I climbed a very tall tree. It was a thrilling experience for me.

Tell
1.Have you ever climbed a tree? How did you feel? Were you scared? Did you ever fall?
Ans. Yes, I climbed a guava tree during my vacations at a village. It was adventurous.
I felt somewhat scared. I have never fallen from a tree.

2.Have you ever lost yoftr way? What did you do then?
Ans. Yes, I had lost my way a couple of times. I did not panic and dialed my father’s number. I told him about my whereabouts.

3.Why do you think Khondonbi would have sung loudly?
Ans. Khondonbi may have wanted to send some signals to the rescue team. Singing a song was a good way to send audible signals.

4.Have you ever seen someone doing something special to get over their fear? What and when?
Ans. Yes, Hiave seen my sister shutting her eyes during a ride on a giant ferry wheel. She said she did that to get over her fear.

Try
1.Ask your friend for a book without speaking. Try to explain something to the , class in the same way.
Ans. Do it yourself.

Discuss
1.Why do you think a drain was dug around the tent?
Ans. The drain was dug to keep off insects, scorpion, snakes, etc.

2.Besides mountaineering, what are the other activities that can be called adventurous? Why?
Ans. Some of the other adventurous activities are; river rafting, scuba diving, hang gliding, etc.

Imagine and Write
1.You are on a mountain. How do you feel there? What can you see? What do you feel like doing there?
Ans. I feel excited. I can see vast blue sky around me. I feel like I am at the top of the world.

Think
1.Why did Bachhendri Pal put up the Indian flag on the peak?
Ans. Bachhendri Pal put up the Indian flag on the peak to honour our country.

2.When have you seen our national flag being hoisted?
Ans. During Independence Day and Republic Day celebrations.

3.Have you seen the flag of any other country? Where?
Ans. Yes, I have seen the flags of many other countries. I have seen them on TV and on internet.

4.Make groups of 6-8 children. Design a flag for your group. Explain why you chose that design?
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-9-up-you-go-2
This flag is designed for our eco club. The green colour shows green trees which are helpful for the environment. The white colour is a symbol of peace. The red circle shows the sun, which will last forever.

What We Have Learnt
1.Explain why it can be adventurous and challenging to climb a mountain. How would you prepare if you were to climb a mountain? What would you take with you? Write in your own words.
Ans. Mountain offers many challenges like rough terrain, high altitude, rare air which make it a difficult task to climb the mountain. Due to difficulties involved, climbing a mountain is adventurous and challenging. I will do lot of practice before the actual climb. I will take all the mountaineering equipment, necessary food, medicines and oxygen cylinders with me.

NCERT SolutionsEVSMathsEnglishHindiParyavarana Adhyayan